Pentagon prošetří údajný masakr afghánských civilistů

gaz
8. 9. 2008 16:50
Objevily se prý nové důkazy o sporném bombardování
Americká helikoptéra UH-60 Black Hawk v Afghánistánu
Americká helikoptéra UH-60 Black Hawk v Afghánistánu | Foto: Army.mil

Washington - Pentagon znovu otevře vyšetřování amerického leteckého útoku na afghánskou vesnici Navábád z noci na 22. srpna, který podle OSN, afghánské vlády a humanitárních organizací způsobil smrt 92 civilistů.

Předchozí vyšetřování amerického ministerstva obrany případ uzavřelo s tím, že při bombardování v západoafghánské provincii Herát zahynulo 35 členů Talibanu a maximálně 7 nevinných Afghánců.

Podle šéfa jednotek NATO v zemi, generála Davida McKiernana, se však objevily "nové důkazy", a proto bude šetření obnoveno. Jaké důkazy to jsou, však na svolané tiskové konferenci v neděli neobjasnil.

Videa z místa činu

Americký deník New York Times (NYT) a britský list The Times však spekulují, že jimi budou videa z mobilních telefonů pořízená přímo na místě neštěstí.

Reportéři britského deníku měli údajně možnost zhlédnout osmiminutový film pořízený krátce po bombardování, na kterém jsou vidět desítky těl srovnaných v místní mešitě, která se stala provizorní márnicí.

Afghánský doktor, který přijel do Navábádu následující den a který hovořil s novináři z NYT, tvrdí, že sám napočítal 50 až 60 těl civilistů. Většinu z nich tvořily údajně ženy a děti, mezi oběťmi poznal lékař i některé ze svých pacientů.

Afghánská vláda, jejíž delegace podobná tvrzení potvrdila, propustila dva důstojníky, kteří se na organizaci leteckého útoku podíleli.

Kritika od HRW

Podle humanitární organizace Human Rights Watch (HRW) zahynulo tento rok v Afghánistánu při útocích jednotek USA a NATO nejméně 173 civilistů. Organizace kritizuje, že administrativa USA po nich údajně automaticky odmítá odpovědnost za civilní oběti nebo je svaluje na Taliban.

"Podniknutá vyšetřování byla jednostranná, těžkopádná a postrádala transparentnost," píše se v kritické zprávě HRW o útocích na afghánské civilisty vydané v pondělí.

Předchozí vyšetřování Spojených států v Navábádu bylo údajně provedeno na základě "videa pořízeného během operace a srovnání topografických fotografií".

Oliver North dnes točí reportáže a pořady pro zpravodajský kanál Fox News, kde se specializuje na vojenskou problematiku
Oliver North dnes točí reportáže a pořady pro zpravodajský kanál Fox News, kde se specializuje na vojenskou problematiku | Foto: FNC

Další zdroj: Oliver North

Výsledky šetření Pentagonu údajně potvrdil novinář televize FoxNews, který byl na místě společně s jednotkami.

O jeho nezávislosti lze však mít důvodné pochyby. Není jím totiž nikdo jiný, než bývalý plukovník Oliver North, který se stal v osmdesátých letech známým při vyšetřování aféry Írán-Contra.

Byl tehdy jedním z úředníků Reaganovy administrativy, kteří lhali Kongresu a tajně organizovali prodej zbraní Íránu a v rozporu se zákonem z něj financovali teroristické jednotky Contras, které se pokoušely svrhnout levicový režim v Nikaragui.

 

Právě se děje

Další zprávy