Čeští entomologové v Indii jsou na svobodě

gaz
25. 7. 2008 14:13
Potvrdilo to české velvyslanectví v Indii

Darjeeling - Dva čeští entomologové, kteří byli v Indii zatčeni za nezákonné sbírání hmyzu, jsou na svobodě.

Aktuálně.cz to potvrdili Jan Kreuter z českého velvyslanectví v Dillí a člen České entomologické společnosti Vladislav Malý, který je s obžalovanými v kontaktu.

"Jsou propuštění. Jdou nyní na večeři s nějakými místními novináři a pak se nám znovu ozvou," řekl Malý Aktuálně.cz. "Jsou zde však jisté podmínky, které budou muset splnit, nesmějí například opustit Darjeeling."

Úřady jim podle Malého zabavily pasy a entomologové se mají dvakrát týdně chodit hlásit.

"Mělo by to trvat asi měsíc. Podle toho, co jsem pochopil, by měli být poté obžalováni," tvrdí Malý. "Jestli to však půjde k soudu, může se to táhnout měsíce."

Podle informací ambasády kauce zatím složena nebyla, přesto jsou entomologové venku. Peníze mají být složeny v budoucnu.

Petice na podporu

Dva biology, Petra Šváchu a Emila Kučeru, už indický soud jednou odmítl z vězení propustit. Čtěte více

Úřady je zadržely, protože podle nich sbírali živočichy nedaleko města Darjeeling, ale okolo cest, a nikoli v národním parku, jak se dříve psalo. Policie také vědce nezatkla přímo na místě, ale přišla si pro ně do hotelu.

Odborný časopis European Journal of Entomology publikuje Entomologický ústav Biologického centra Akademie věd ČR v Českých Budějovicích spolu s Českou Entomologickou společností. Petr Švácha je jeho šéfredaktorem.
Odborný časopis European Journal of Entomology publikuje Entomologický ústav Biologického centra Akademie věd ČR v Českých Budějovicích spolu s Českou Entomologickou společností. Petr Švácha je jeho šéfredaktorem. | Foto: EJE

"Sbírali především larvy, a to velmi mizivé hodnoty," říká Kreuter.

Na podporu vědců vystoupila řada kolegů z vědeckých kruhů, kteří se podepisují pod petice.

"Jako členové vědecké komunity jsme hluboce znepokojeni zatčením a pokračujícím vězněním doktorů Šváchy a Kučery," stojí například v otevřeném dopise, který poslal indickému úřadu pro lidská práva profesor entomologie Prathapan K. D. a jeho kolegové, podle kterých byli na rozdíl od dalších zadržených čeští vědci protiprávně předvedeni v poutech.

"Opakujeme, že doktor Švácha je velice respektovaný entomolog zabývající se larvami brouků... vyrozuměli jsme, že jde o porušení všech indických a mezinárodních norem lidských práv, stejně jako direktiv Nejvyššího indického soudu."

Podle jednoho z autorů otevřeného dopisu Priana Dharmy Rajana, se kterým je Aktuálně.cz ve spojení, už ve prospěch českých vědců začala mluvit i místní média.  

Čechům hrozí v případě odsouzení tři až sedm let vězení.

Čtěte více: Propusťte české vědce, žádají Indii stovky akademiků

 

Právě se děje

Další zprávy