Propusťte české vědce, žádají Indii stovky akademiků

Michal Pavec
15. 7. 2008 15:05
Dva Češi jsou v tamní vazbě kvůli sběru vzácného hmyzu

Nové Dillí - Za dva české vědce zadržené na konci června v Indii kvůli nelegálnímu sběru vzácného hmyzu se postavili kolegové z vědeckých kruhů. Téměř osm set z nich už podepsalo petici za propuštění Čechů na kauci.

Česká ambasáda o protestu akademiků z několika zemí - adresovaném indickému premiérovi a předsedovi vlády Západního Bengálska, kde se incident v národním parku Singalila odehrál - informovala tamní list The Hindu.

Za vězněné entomology Petra Šváchu a Emila Kučeru, kteří údajně netušili, že larvy vzácného hmyzu sbírají v národním parku, se osobně postavil také český velvyslanec Hynek Kmoníček.

Ať nesedí se zločinci, žádá ambasáda

"Náš velvyslanec notifikoval záruku, že oba vědci zůstanou po propuštění v Indii a vyčkají na rozhodnutí soudu," potvrdila Aktuálně.cz mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Zastupující český konzul Jan Kreuter listu The Hindu řekl, že podle něj neexistuje důvod, proč by Švácha s Kučerou měli být tak dlouhou dobu drženi ve vězení se skutečnými zločinci.

První žádost o propuštění Čechů na kauci ale indické úřady už dříve zamítly. Jisté je zatím pouze to, že oba vědce čeká 21. července další slyšení u soudu.

Vědecké účely? Indové pochybují

Zadržené muže indický soud viní z porušení zákona na ochranu přírody. Pokud jim prokáže vinu, hrozí jim až sedm let za mřížemi.

Oba se hájí tím, že neznali indický zákon a že larvy brouků a motýlů sbírali kvůli vědeckým účelům.

Kozlíček jilmový, latinsky Saperda punctata, ohrožený druh. Jeho larvy se živí pouze dřevem jilmu.
Kozlíček jilmový, latinsky Saperda punctata, ohrožený druh. Jeho larvy se živí pouze dřevem jilmu. | Foto: Stanislav Krejčík

Podle Šváchy s Kučerou také nebylo možné poznat, že jsou v národním parku - v okolí prý kdosi kácel stromy a pásly se tam krávy.

Za vědci stojí téměř osm stovek vědců z Česka, Velké Británie a Spojených států, a dokonce i akademici z Indie, kteří svoji podporu vyjádřili podpisem zmíněné petice.

Indická strana má ale o bohulibých záměrech Čechů vážné pochybnosti, i když Petra Šváchu - který pracuje v entomologickém ústavu Akademie věd v Českých Budějovicích - považují za výraznou kapacitu ve svém oboru.

Pozornost zaměřují hlavně na druhého člena výpravy. Úřady tvrdí, že amatérský entomolog Emil Kučera už v indickém národním parku minimálně jednou byl, a mají vážné podezření, že chráněné larvy brouků a motýlů nesbíral pro vědecké účely.

 

Právě se děje

Další zprávy