G8 debatuje o podpoře atomu. Nahradí ropu reaktory?

bh
7. 7. 2008 13:32
S cenou ropy podle expertů summit nehne
Temelín. Také o jeho další výstavbě se vedou debaty.
Temelín. Také o jeho další výstavbě se vedou debaty. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Tójako - Summit vůdců nejvyspělejších zemí světa sdružených ve skupině G8, který dnes začal v letovisku na břehu jezera Tója na ostrově Hokkaidó, debatuje mimo jiné o tom, jak více protěžovat atomovou energii jako alternativu ke stále dražší ropě.

Vyplývá to z návrhu agendy, kterou vypracovala hostitelská země.

Japonci počítají s tím, že dosáhnout redukce emisí skleníkových plynů o polovinu lze mimo jiné drastickým snížením spotřeby nafty a benzínu v dopravě. Drahé pohonné hmoty by měla nahradit levná elektřina a výkonné elektromotory.

A právě vyšší výrobu elektřiny by mohly zajistit nové reaktory nebo uhelné elektrárny, které však stále produkují příliš mnoho oxidu uhličitého.

V názoru na renesanci atomu není ale G8 jednotná. Zatímco Francie, USA nebo Velká Británie jsou pro další rozvoj jaderné technologie, Německo postupně své bloky odpojuje od sítě.

Itálie s využíváním jádra po černobylské havárii sice přestala, premiér Silvio Berlusconi ale nedávno prohlásil, že by si přál atomové elektrárny znovu vystavět.

Zájem je také o vývoz jaderných technologií. Na okraj summitu G8 tak americký prezident George Bush jednal s indickým premiérem Manmóhanem Singhem, který by si přál uzavřít s USA slíbenou dohodu o jaderné spolupráci ještě před Bushovým odchodem.

I kdyby ale summit nakonec vydal apel k dalšímu využívání atomu nebo uhlí, na ceně ropy se to neodrazí. "Nemyslím si, že s tím G8 něco zmůže. Situace na trhu je taková, jaká je," citoval server Spiegel Online Klaus-Jürgena Gerna z Ústavu pro světové hospodářství v Kielu.

Podle Gerna se G8 nakonec shodne na "nulové variantě", tedy nezávazné proklamaci o alternativních zdrojích.

Pro atom by byl také předseda Evropské komise José Barroso.
Pro atom by byl také předseda Evropské komise José Barroso. | Foto: Reuters

Boj proti vzrůstajícím cenám ropy vede také EU, kterou na japonském summitu zastupuje nejen stávající šéf Rady, francouzský prezident Nicolas Sarkozy, ale i předseda Komise José Manuel Barroso.

Barroso: atom chce stále více zemí

Právě on o víkendu nepřímo Němce vyzval, aby přehodnotili své ne atomové energii.

"Je to citlivá otázka. Na druhou stranu stále více zemí vidí v jaderné energii přinejmenším krátkodobé řešení, jak zastavit klimatické změny a snížit naší závislost na ropě a plynu," řekl Barroso listu Bild am Sonntag.

 

Právě se děje

Další zprávy