Černý jestřáb sestřelen, hlásí koalice v Afghánistánu

pav, Reuters
2. 7. 2008 13:05
Povstalecké aktivity sílí. Rostou obavy, co bude dál
Americká helikoptéra UH-60 Black Hawk v Afghánistánu
Americká helikoptéra UH-60 Black Hawk v Afghánistánu | Foto: Army.mil

Kábul - Mezinárodní koaliční síly v Afghánistánu dnes přišly o další helikoptéru. Stroj typu UH-60 Black Hawk byl sestřelen palbou z ruční zbraně jižně od hlavního města Kábulu.

Podle americké armády neutrpěl při incidentu nikdo z členů posádky vážné zranění. Pilotům se podařilo se zasaženým strojem bezpečně přistát.

"Koaliční síly vyčistily prostor za pomoci helikoptér, demonstrace síly a varovné palby. Následně helikoptéru za pomoci naváděných střel samy zničily," uvádí se v prohlášení amerických ozbrojených sil, z něhož citovala agentura Reuters.

Čtěte také: Afghánistán je už pro vojáky nebezpečnější než Irák

Druhý ztracený vrtulník za týden

K incidentu došlo v distriktu Kharwar v provincii Lógar, kde čas od času dochází k akcím bojovníků dříve vládnoucího a dnes povstaleckého hnutí Taliban. V provincii rovněž působí provinční rekonstrukční tým z České republiky.

Vojáci afghánské armády, kterou v rámci mise ISAF školí mezinárodní síly
Vojáci afghánské armády, kterou v rámci mise ISAF školí mezinárodní síly | Foto: Reuters

Jde už o druhou havárii koaličního vrtulníku za poslední týden. K předchozímu incidentu došlo v provincii Kunar na severovýchodě země. Věc se teprve vyšetřuje, podle mluvčího americké armády ale vše nasvědčuje tomu, že šlo o mechanickou poruchu.

Taliban sestřelil už několik vrtulníků, podle všeho se ale jejich bojovníkům zatím nepodařilo získat rakety země-vzduch, které by mohly radikálně ovlivnit další vývoj války.

Řada historiků je přesvědčena, že to byl právě moment, kdy mudžahedíni získali tento typ střel, co v 80. letech zvrátilo vývoj konfliktu, v němž bojovali proti okupačním sovětským vojskům. Tehdy to však byli Američané, kdo povstalce proti Sovětům vyzbrojoval.

Miny a sebevražedné útoky

Mnohonárodní síly mise ISAF v Afghánistánu jsou vzhledem k nedostatečné infrastruktuře v zemi i hornatému terénu do značné míry odkázány na využívání helikoptér a letounů pro transport jednotek i zásob.

Vůbec největším zabijákem koaličních sil jsou ale nástražná výbušná zařízení, kterými povstalci útočí na pozemní vojenské konvoje. K tomu v poslední době začalo přibývat i sebevražedných útoků, kdy útočník ve svém voze napěchovaném výbušninami najede do kolony vozů.

Při jednom takovém incidentu dnes na silnici nedaleko města Spin Boldak u hranic s Pákistánem utrpěli zranění dva kanadští vojáci, tři policisté a dva civilisté. Oznámil to velitel pohraniční policie Abdul Razak.

Taliban už dříve avizoval, že v letošním roce vystupňuje svou ozbrojenou kampaň s cílem podrýt podporu afghánské veřejnosti pro vládu prezidenta Hámida Karzáího a přimět cizí vojska k odchodu z Afghánistánu.

 

Právě se děje

Další zprávy