Filipíny: Z potopeného vraku vyproštěna první těla

pav
24. 6. 2008 11:01
Záchranáři se obávají, že z lodi je masový hrob
Záchranáři právě vyprostili mrtvé tělo z vraku trajektu
Záchranáři právě vyprostili mrtvé tělo z vraku trajektu | Foto: Reuters

Manila - Filipínským potápěčům se dnes ráno podařilo proniknout do útrob potopeného trajektu Princess of the Stars, který ztroskotal o víkendu poblíž ostrova Sibuyan, když oblast zasáhl tajfun Fengšen.

Naděje, že by se v případných vzduchových kapsách uvnitř vraku mohli nacházet lidé, kteří katastrofu přežili, se však zatím nepotvrdily.

Jak informuje internetová verze nejčtenějšího filipínského deníku Philippine Daily Inquirer, potápěči uvnitř našli pouze plovoucí těla utopených. Dvě z nich se jim podařilo vyprostit ven.

Čtěte také: Potápěči pronikli do vraku lodi. Viděli jen mrtvá těla

Jednou z obětí je zřejmě důstojník posádky potopené lodi, jak záchranáři usuzují z uniformy, kterou měl na sobě, a vysílačky, kterou svíral v ruce, řekl šéf manilské pobřežní stráže Luis Tuason.

Senátor Richard Gordon, šéf filipínského Červeného kříže, mluví s přeživšími z potopeného trajektu Princess of the Stars
Senátor Richard Gordon, šéf filipínského Červeného kříže, mluví s přeživšími z potopeného trajektu Princess of the Stars | Foto: Reuters

„Problém je v tom, že vevnitř je naprostá tma," vysvětlil Tuason, proč zatím záchranáři nebyli schopni určit, kolik obětí se v prostorách lodi nachází. Po nálezu dvou těl ale rostou obavy, že ztroskotaná loď nyní více než co jiného připomíná masový hrob.

Co se týče nadějí, že záchranáři ještě najdou někoho živého, nechtěl Tuason znít příliš skepticky: „Neříkáme, že je to nemožné. Pořád doufáme v co nejlepší výsledek."

Potápěči se do vraku snažili proniknout už od pondělního večera, nakonec se jim to však podařilo až dnes ráno.

Museli také přehodnotit plán, že do trupu navrtají díry. Podle posledních instrukcí se mají spíše snažit využít existujících otvorů, jako jsou okna.

Trajekt se převrátil nedaleko břehů ostrova Sibuyan
Trajekt se převrátil nedaleko břehů ostrova Sibuyan | Foto: Reuters

Z 849 osob, které byly v době neštěstí na palubě, se zatím podařilo najít 57 přeživších, které záchranné čluny zanesly daleko od míst, kde se loď potopila. Úřady proto rozšířily prostor pátracích operací.

„Dokud existuje alespoň malá naděje, že někteří lidé jsou stále ve vodě, budeme v pátrání pokračovat," uvedl kapitán Gilbert Rueras z Filipínské pobřežní stráže.

Helikoptérám a člunům, které do pátrání nasadili Filipínci, od dnešního rána pomáhá také americká vojenská loď, která byla na místo v pondělí převelena ze základny na Okinawě.

 

Právě se děje

Další zprávy