Afghánský guvernér: Taliban je poražen, oblast čistá

gaz
19. 6. 2008 11:50
NATO však zatím zabití "stovek" islamistů nepotvrdilo
Do Arghandábu se přesunuly stovky vojáků afghánské armády
Do Arghandábu se přesunuly stovky vojáků afghánské armády | Foto: Reuters

Kandahár - Afghánská armáda a jednotky NATO údajně zabily a zranily "stovky" ozbrojenců Talibanu a obsadily okolí města Kandahár, kde se islamisté ukrývali.

"Distrikt Arghandáb byl od Talibanu zcela vyčištěn," řekl novinářům na tiskové konferenci v Kandaháru guvernér provincie Assadulláh Chalíd. "Zabili a zranili jsme jich stovky. Mnoho obětí na jejich straně jsou Pákistánci."

Afghánský prezident Hamíd Karzáí nedávno prohlásil, že armáda jeho země je připravena v budoucnu podnikat výpady do Pákistánu, kde se mnoho Talibanců v příhraničních oblastech ukrývá. Výrok vyvolal v Pákistánu bouři nevole.

Kandahárský guvernér Assadulláh Chalíd se seznamuje se situací v Arghandábu
Kandahárský guvernér Assadulláh Chalíd se seznamuje se situací v Arghandábu | Foto: Reuters

Chalídovo tvrzení však zatím nepodpořilo NATO, jehož jednotky se jedné z největších afghánských operací posledních let rovněž účastní.

"Myslím, že to říká na základě toho, že zde nebyly žádné boje," citovala agentura Reuters vyjádření mluvčího aliance Mika Finneyho, který byl požádán o komentář k výrokům o "vyčištění" oblasti.

NATO dříve oznámilo, že ofenziva bude pravděpodobně trvat až do víkendu. Podle středečních zpráv docházelo v oblasti jen k menším přestřelkám.

Ani samy afghánské úřady se neshodnou. Mluvčí ministerstva obrany uvedl, že bylo zabito celkem 56 povstalců.

Islamisty se zatím nepodařilo kontaktovat, ve středu však jejich mluvčí Jusúf Ahmadi prohlásil, že Taliban v Arghandábu zůstane a bude z něj podnikat útoky na město Kandahár, které je jednou z tradičních bašt hnutí.

Podle různících se zpráv se v Arghandábu mělo nacházet od tří do šesti set talibanských bojovníků. Předpokládá se, že mnoho z nich jsou bývalí trestanci, kteří minulý týden uprchli poté, co jejich druhové vyhodili do povětří část kandahárského vězení.

Podle velitele jednotek NATO v jižním Afghánistánu Marca Lessarda je útok na vězení a obsazení sedmi vesnic v Arghandábu "neúspěch" pro NATO a "taktický úspěch" pro Taliban.

 

Právě se děje

Další zprávy