Útok šílence v Tokiu, ubodal k smrti sedm lidí

Red Zah, Reuters
8. 6. 2008 11:12
Policie muže zatkla poblíž místa útoku
Po útoku pětadvacetiletého muže zůstaly na zemi kaluže krve
Po útoku pětadvacetiletého muže zůstaly na zemi kaluže krve | Foto: Reuters

Tokio - Šílená scéna se v neděli kolem poledne odehrála v populárním nákupním centru v Tokiu. Mladík s nožem tam ubodal k smrti sedm lidí a dalších nejméně jedenáct zranil.

Policii se podařilo muže zatknout poblíž místa útoku. Televize Nippon odvysílala záběry, na nichž policie útočníka potřísněného krví zatýká.

Mladík, kterého policie označila jako 25letého Tomohira Kato, nejprve s nákladním vozem najel do lidí na chodníku. Pak na procházející zaútočil nožem.

"Přišel jsem do Akihabary, abych zabil lidi," citovala japonská agentura Kjódó výpověď Kata na policii. Muž o sobě prohlásil, že byl unaven životem. Policii sdělil, že neměl žádného komplice.

Akihabara je čtvrtí Tokia, kde jsou prodejny s levnou elektronikou a množství kaváren. Je oblíbená mezi turisty i mladými Japonci.

Rukou útočníka zemřelo šest lidí včetně jedné ženy. Zabitým mužům bylo od devatenácti do čtyřiasedmdesáti let.

Policie má podezření, že Kato je členem jednoho ze zločineckých gangů jakuzy, japonské mafie.

"Byl to masakr, viděl jsem všude ležící těla. Někteří pobodaní byli při vědomí, jiní ne," popsal situaci na místě pro BBC James Slaymaker, který v Tokiu žije.

"Útočník se vrhl na muže, kterého před tím porazil svým autem a několikrát ho bodl. Pak se vydal směrem k nádraží a pobodal náhodně kolemjdoucí," uvedl pro agenturu Kjódó další ze svědků.

K útoku došlo ve stejný den, kdy v roce 2001 duševně nemocný muž zaútočil nožem na základní škole a ubodal tam k smrti osm dětí.

"Jsem v šoku, chodím sem pravidelně už dlouhou dobu," vypověděl televizi NHK jeden z očitých svědků. Podle něj vrah pokřikoval zatímco zběsile bodal do kolemjdoucích.

Stanice NHK, která o řádění vraha informovala, přinesla záběry mnoha sanitek, které se do hráčské oblasti japonské metropole sjely.

 

Právě se děje

Další zprávy