Dlouhodobé kouření marihuany zmenšuje mozek

mih
4. 6. 2008 7:30
S objevem přišli australští vědci
Kuřácká etuda, díl 3.
Kuřácká etuda, díl 3. | Foto: Ondřej Besperát

Sydney - Dlouhodobé a intenzivní kouření marihuany zmenšuje některé části mozku. Vyplývá to ze studie australských vědců.

S pomocí magnetické rezonance sledovali výzkumníci mozky patnácti lidí, kteří každý den po dobu nejméně deseti let vykouřili přinejmenším pět jointů marihuany a přitom neužívali jiné drogy. Data porovnávali se snímky skupiny nekuřáků.

Po dvaceti letech zjistili, že kuřáci marihuany měli o 12 procent menší takzvaný hippocampus. To je část mozku, která má klíčový význam hlavně pro ukládání informací do paměti.

Výsledky navíc ukázaly, že u kuřáků této drogy byla o 7 procent menší i takzvaná amygdala, která je považována za jedno z center lidských citů a má významnou úlohu při zvládání strachu a agresivity.

Závěry výzkumu podpořil fakt, že lidé po dvaceti letech pravidelného kouření marihuany dopadli hůř v paměťových testech a byl u nich zaznamenán sklon k schizofrenii a maniodepresivní psychóze.

"Tyto výsledky ukazují, že každodenní a intenzivní užívání marihuany po delší době působí škodlivě na mozkovou tkáň a duševní zdraví," uvedli autoři studie v odborném časopise Archives of General Psychiatry.

Vědci připustili, že vzorek sledovaných kuřáků a nekuřáků byl malý, a je proto potřeba výsledky ověřit v obsáhlejším výzkumu.

Před měsícem zveřejnili jinou studii o užívání marihuany vědci z univerzity v americkém New Yorku.

Sledovali skupinu lidí, kteří po dobu nejméně jednoho roku kouřili marihuanu dva- až třikrát týdně. Na jejich mozcích ale žádné odlišnosti či anomálie nezjistili.

Česko patří k zemím s nejvyšší spotřebou marihuany v Evropě. Zkusila ji asi čtvrtina patnáctiletých Čechů.

 

Právě se děje

Další zprávy