Čína se znovu otřásla, hlásí tisíc nových zraněných

Reuters, elb
26. 5. 2008 8:00
Další zemětřesení zničilo na 70 tisíc budov
Rodina prchající z vesnice Čching-pching. V zasažených oblastech několikrát zavládla panika kvůli hrozbě protržení přehrad.
Rodina prchající z vesnice Čching-pching. V zasažených oblastech několikrát zavládla panika kvůli hrozbě protržení přehrad. | Foto: Reuters

Peking - Čínská provincie Sečuán, která je od 12. května paralyzována následky drtivého zemětřesení, se v neděli znovu chvěla. Nové otřesy měly sílu 5,8 stupňů Richterovy škály a cítit je bylo až v Pekingu.

Agentura Reuters s odvoláním na čínské oficiální zdroje uvedla, že při zemětřesení nyní zahynulo nejméně šest lidí, tisíc dalších ovšem bylo zraněno.

Zřítilo se na 70 tisíc dalších budov. Alarmující je informace, že 69 nádrží v provincii bylo natolik poškozeno, že se hráze mohou prakticky kdykoli protrhnout.

Ve stejný den, kdy provincii zasáhly další otřesy, našli záchranáři po 11 dnech od prvního zemětřesení živého muže.

Osmdesátiletý muž byl zavalen poté, co se zhroutily sloupy jeho domu. Pod sutinami vydržel částečně paralyzovaný 266 hodin. Přežil díky tomu, že mu jeho manželka nosila jídlo a podávala mu je skrze sutiny.

Na 63 tisíc mrtvých

K největšímu zemětřesení došlo už v pondělí 12. května v jihozápadní provincii Sečuán.

Otřesy měly sílu 7,9 stupně Richterovy stupnice. Podle sobotních údajů přišlo o život 62 664 lidí. Čínský premiér však odhaduje konečný počet až na 80 tisíc. Třicet tisíc lidí je totiž stále pohřešováno.V provincii se následkem katastrofy zřítilo více než 5 milionů domů. Stejný počet lidí je nyní bez domova.

Jde o největší přírodní katastrofu v Číně za posledních třicet let.

Čtěte starší zprávy o zemětřesení:

 

Právě se děje

Další zprávy