Zemětřesení zabilo v Číně deset tisíc lidí

Red ZAH
12. 5. 2008 23:50
Otřesy měly sílu 7,8 stupně Richterovy škály
Obětí zemětřesení neustále přibývá
Obětí zemětřesení neustále přibývá | Foto: Reuters

Peking/Bangkok - Stovky kilometrů daleko byly cítit otřesy, které měly epicentrum v jihočínské provincii Sečuán poblíž velkého města Čcheng-tu.

Podle seizmologů šlo o zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy stupnice. Jeho následky jsou horší, než se původně myslelo.

Počet obětí neustále roste. V celém Sečuánu zahynulo v troskách svých domovů, škol či továren podle posledních zpráv na deset tisíc lidí. Oznámila to tamní regionální vláda.

Podle agentury Nová Čína zemřelo pak v jednom z tamních okresů (Bejčún-Kjang) na sedm tisíc lidí. V místě popadalo na osmdesát procent staveb. Ruiny domů ztěžují přístup záchranářů k postiženým a zraněným. Těch je nejméně deset tisíc.

V jediné oblasti provincie Sečuán zničily otřesy 80 procent budov.
V jediné oblasti provincie Sečuán zničily otřesy 80 procent budov. | Foto: Reuters

Desítky studentů nepřežily, když se na ně ve městě Čong-čching a v dalších částech postižené provincie zřítily budovy škol. Těch spadlo podle čínských úřadů hned několik.

Mnoho lidí zůstalo v sutinách nebo se pohřešuje.

Další oběti hlásí sousední provincie Kan-su.  

Třásly se domy i v Pekingu a Šanghaji. Nejvyšší čínská budova - Jinmao Tower v Šanghaji - byla evakuována.Lidé v Čcheng-tu a Pekingu v panice prchali z budov.

Letiště v Čcheng-tu je mimo provoz.

Obyvatelé Pekingu vyběhli z chvějících se budov do ulic.
Obyvatelé Pekingu vyběhli z chvějících se budov do ulic. | Foto: Reuters

Podle agentury Reuters byly otřesy cítit i v dalších zemích. Rozechvěly se například výškové budovy v thajské metropoli Bangkoku nebo ve vietnamské Hanoji.

Budovy se podle svědků chvěly ještě sedm minut po zemětřesení.

Podle prvních zpráv nebyla poškozena gigantická vodní přehrada Tři soutěsky na řece Jang c-ťiang ani ropná rafinérie ve městě Lančou, které leží nedaleko epicentra zemětřesení.

Poslední velké otřesy zasáhly Čínu v březnu. Měly sílu 7,2 stupnice Richterovy škály a nenapáchaly větší škody. Nynější zemětřesení je nejhorší za posledních třicet let.

 

Právě se děje

Další zprávy