Potápěči přežili víkend ztraceni v moři u Tchaj-wanu

Red Zah
28. 4. 2008 15:53
Obrovská pátrací akce korunována úspěchem
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Taitung - O obrovském štěstí může mluvit osm potápěčů z Tchaj-wanu, kteří přežili víkend na otevřeném moři poté, co se během ponoru ztratili ve vodách jižně od ostrova, jež jsou pověstné zákeřnými mořskými proudy.

Jak informuje tchajwanská tisková agentura CNA, rozsáhlá pátrací operace byla zahájena bezprostředně poté, co se v sobotu před polednem potápěči neobjevili ve smluvený čas u své lodi.

Oblast od té chvíle pročesávalo osm hlídkových člunů pobřežní stráže, šest vojenských helikoptér a dvě sportovní rybářské lodě, které si pronajaly rodiny ztracených potápěčů.

Až do nedělní půlnoci bylo pátrání neúspěšné, pak se ale podařilo instruktorovi ztracené skupiny Ting Po-lingovi doplavat ke břehu v přímořském letovisku Taimali a nasměrovat záchranáře k ostatním, kteří se na jeho radu rozdělili do dvou skupin a drželi se za ruce.

Brzy nato se podařilo jedné z helikoptér lokalizovat v temných vodách první - čtyřčlennou -  skupinu vybavenou blikajícími světly pro případ nouze.

Před šestou hodinou ranní záchranáři objevili dalšího z pohřešovaných na pláži a kolem jedenácté se jim podařilo najít i poslední dva nedaleko břehu.

Potápěči podle úřadů z celé šlamastyky vyvázli jen s obličeji spálenými sluncem a s podchlazením.

Oblast kolem skalnatého ostrůvku Chihsingyen ležícího 22 kilometrů od nejjižnějšího výběžku Tchajwanu, kam si vyrazili, je mezi amatérskými potápěči oblíbená, neboť se vyznačuje hustými korálovými útesy s bohatým podmořským životem. Zároveň je ale vyhlášená nebezpečnými proudy, které mohou potápěče zanést daleko do moře.

 

Právě se děje

Další zprávy