Turkmeni se vrátí k původním názvům měsíců

Red Zah, Reuters
25. 4. 2008 10:42
Nástupce podivínského diktátora ruší jeho kalendář
Turkmenbašiho sochy z Ašgabadu zatím ještě nezmizely. Ale i na ně možná brzy dojde
Turkmenbašiho sochy z Ašgabadu zatím ještě nezmizely. Ale i na ně možná brzy dojde | Foto: Reuters

Ašgabad - Leden bude v Turkmenistánu už zase leden. Prezident Gurbanguli Berdymuhamedov, který předloni zaujal uvolněný prezidentský post po smrti podivínského diktátora Saparmurata Nijazova, dnes zrušil jeden z jeho netradičních výnosů, kterým se jméno prvního měsíce v kalendáři změnilo na jeho vlastní přízvisko: Turkmenbaši (Otec Turkménů).

Nijazov, který vládl ve své zemi dvě desetiletí železnou rukou, přejmenoval v roce 2003 i ostatní měsíce a dny v týdnu.

Duben tak například nesl jméno po jeho matce - Gurbansoltan - a září zase po "svaté" knize, jejímž byl sám autorem -  Ruchnama. Pondělí se pak jednoduše říkalo "hlavní den".

Berdymuhamedov před nástupem do funkce sice sliboval kontinuitu, brzy však začal velice pozvolna demontovat některé do očí bijící excesy Nijazovova kultu, který kolem své osoby turkménský autokrat stvořil.

Nyní se tedy jména dnů i měsíců v kalendáři vrátí ke svým původním ruským a turkménským verzím.

"Tisíce občanů nám psaly a žádaly, abychom se vrátili k západním jménům měsíců a abychom dnům v týdnu opět začali říkat tak, jak jim říkali naši předkové," prohlásila v turkménské televizi předsedkyně parlamentu Akdža Nurverděvová.

Berdymuhamedov už dříve zrušil Nijazovův zákaz, kterým se zapovídalo provozování cirkusových, operních a baletních představení.

 

Právě se děje

Další zprávy