Maoisté míří v Nepálu k moci. Ovládnou parlament

man
15. 4. 2008 10:25
Průběžné výsledky voleb ukazují na "velký třesk"
Příznivci maoistů v centru Káthmándú.
Příznivci maoistů v centru Káthmándú. | Foto: Reuters

Káthmándú - Nepálci minulý týden poprvé po devíti letech dostali šanci rozhodnout o složení parlamentu.

A vypadá to, že svůj osud vložili do rukou extrémní levice. Podle dosavadních zpráv totiž maoisté, kteří vedli ozbrojené povstání proti monarchii už od devadesátých let, jasně vedou a zřejmě získají v zákonodárném sboru většinu.

Z průběžných výsledků vyplývá, že už získali minimálně 108 křesel z doposud sečtených 196 míst. Přestože se počítalo s tím, že jim lidé odevzdají dost hlasů, až tak velký úspěch nikdo nečekal.

Konečné výsledky voleb do 601místného shromáždění by měly být známy v průběhu příštích několika týdnů.

Velký třesk

"Toto je skutečně velký třesk. Vypadá to, že většina křesel bude jejich," řekl agentuře Reuters analytik Lok Rádž Barál. Podle něj se Nepálci rozhodli pro radikální změnu a chtěli ukončit vládnutí dosavadních politických sil, které považovali za neschopné a neefektivní.

Hnutí se původně hlásilo k Marxovi, Leninovi a Maovi. Teď ale chce podle svého vůdce respektovat právo jináých stran a názorů na existenci.
Hnutí se původně hlásilo k Marxovi, Leninovi a Maovi. Teď ale chce podle svého vůdce respektovat právo jináých stran a názorů na existenci. | Foto: Reuters

Další strany mají už velké ztráty. Komunistická strana UML, která se nehlásí k maoistům, má zatím jen 24  mandátů a Nepálský kongres, tradiční vládnoucí strana, třicet. 

Nepál patří do skupiny třiceti nejchudších zemí světa. Téměř třetina z jeho 26 milionů obyvatel přežívá s průměrným příjmem nižším než jeden dolar na den.

O Marxovi a Maovi už ani slovo

Nepálští maoisté se původně hlásili k Marxovi a Mao Ce-tungovi a jejich vzorem byla peruánská teroristická organizace Světlá stezka.

Během několika let bojů mezi povstalci a armádou v zemi zahynulo na třináct tisíc lidí.

Pády monarchů v Asii
Autor fotografie: Reuters

Pády monarchů v Asii

  • Irák - armáda svrhla krále Fajsala II. v roce 1958. Byl zastřelen ve svém paláci.
  • Jemen - imám Badr svržen v roce 1962, následovala občanská válka mezi roajalisty a republikány. Na trůn se ale imám už nevrátil.
  • Írán - šáh Muhammad Réza Pahlaví v roce 1979 podlehl revoluci. Jeho diktaturu nahradila islámská teokracie.
  • Afghánistán - král Záhir přišel o trůn při puči v roce 1973. Po pádu Talibanu se na začátku roku 2002 do země vrátil, ale Afghánistán zůstal republikou.
  • Vietnam - císař Bao Daj po rozdělení země na sever a jih abdikoval v roce 1955 poté, co referendum na jihu rozhodlo o nastolení republiky
  • Laos - komunistický režim zavřel královskou rodinu do tábora v roce 1975. Král Savang Vatthana tam zahynul.

V posledních letech ale výrazně pozměnili slovník. Přestali hovořit o Marxovi i Maovi, ve svém programu neuvádějí nic o znárodňování a naopak chtějí do Nepálu přilákat zahraniční investice.

"Chci každého ujistit, že jsme oddáni myšlence pluralitní demokracie a systému více stran," řekl včera lídr maoistů Pračanda.

Oslavy v ulicích

Jeho příznivci už dnes oslavovali v metropoli Káthmándú. Někteří z nich si pomalovali tváře červenou barvou a mávali prapory se srpem a kladivem.

Podle analýzy agentury Reuters ale nemusí převzetí moci proběhnout hladce. Nepálská armáda a především její špičky se netají odporem k levici.

Nepálským maoistům nemůže přijít na jméno ani sousední indická vláda. Ta sama čelí na svém území ozbrojeným akcím maoistických geril.

Čtěte více: Maoisté v Indii sílí. Hrozí "rudý teror"

Král zřejmě dokraluje

Změny v Nepálu podpořil bývalý americký prezident James Carter, který přicestoval na volby jako pozorovatel. Vyzval americkou vládu, aby vyřadila nepálské maoisty ze seznamu teroristických organizací a navázala s nimi dialog.

Očekává se, že nový parlament zruší přes 250 let trvající monarchii, sesadí krále Gjanéndru a prohlásí Nepál republikou.

Král se stal nepopulárním v roce 2005, kdy při potlačování pouličních nepokojů nařídil armádě tvrdě potlačit demonstrace.

V roce 2001 otřásl zemí masakr uvnitř královské rodiny. Král Bírendra, bratr nynějšího krále, byl spolu s manželkou a dalšími rodinnými příslušníky zastřelen vlastním synem, korunním princem Dípendrou. Ten pak obrátil zbraň i proti sobě.

Král dosud vlastní hotely, různé nemovitosti, pozemky, továrny, umělecká díla a luxusní automobily Rolls-Royce či Jaguar v hodnotě blížící se dvěma miliardám dolarů.

Část peněz se nachází na účtech a v nemovitostech v Británii, Švýcarsku, Spojených státech, Dubaji i Indii. 

 

Právě se děje

Další zprávy