Tibetské protesty pokračují. Zemřeli další lidé

mih, Reuters
25. 3. 2008 18:27
Čínská vláda opět odmítla o situaci v Tibetu jednat
Tibetský duchovní a politický vůdce Dalajláma
Tibetský duchovní a politický vůdce Dalajláma | Foto: Reuters

Garze/Peking - Nejméně dva lidé zahynuli během zatím posledních tibetských protestů proti čínské nadvládě.

Čínská státní média informovala, že při nepokojích v oblasti Garze byl zabit jeden policista. Další příslušníci bezpečnostních jednotek jsou zraněni.

Tibetské centrum lidských práv a demokracie naopak uvedlo, že byl během těchto protestů zastřelen jeden demonstrant a další byl vážně zraněn. Usmrcen byl podle tibetských zdrojů osmnáctiletý mnich.

"Policie použila varovné výstřely, aby rozehnala kriminálníky," informovala oficiální tisková agentura Nová Čína, která se o obětech v řadách demonstrantů nezmínila. Podle agentury útočili protestující kameny a noži.

Informace není možné ověřit, protože Čína neumožňuje vstup zahraničních novinářů do Tibeťany obývaných oblastí.

Protesty Tibeťanů začaly 10. března v tibetském správním centru Lhase
Protesty Tibeťanů začaly 10. března v tibetském správním centru Lhase | Foto: Reuters

Podle dostupných zpráv městem Garze v pondělí pochodovalo asi 200 lidí, včetně mnichů. Protestující se snažili dostat k sídlu místní vlády. Demonstranti vykřikovali hesla podporující Dalajlámu a požadující nezávislost Tibetu.

Demonstrace se konala v den slavnostního zapálení olympijské pochodně v řecké Olympii. Letní olympiáda se uskuteční v srpnu v čínském Pekingu.

Garze neleží přímo v tibetské autonomní oblasti, ale spadá pod čínskou provincii S´čchuan. Většinu obyvatel Garze však tvoří etničtí Tibeťané.

Čína: Tibet je naše věc

V tibetském správním centru Lhase probíhá zatýkání účastníků předešlých demonstrací.

Čínští politici v pondělí opět odmítli zahraniční nabídky na zprostředkování jednání o řešení situace v Tibetu. Podle čínských funkcionářů je Tibet výhradně domácím problémem.

Čínská vláda však zároveň oznámila, že umožní deseti zahraničním novinářům navštívit tibetské centrum Lhasu. Není však jasné, zda budou mít novináři při práci volnost.

Během posledních čtrnácti dnů tibetské protesty proti čínské nadvládě zapříčinily smrt nejméně několika desítek lidí. Informace o počtu obětí se rozcházejí. Zatímco čínská exilová vláda hovoří o 140 obětech, čínská média tvrdí, že v posledních týdnech zemřely během protestů dvě desítky lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy