Rozlehlá Indonésie špatně čelí nemocem

rst, ČTK
25. 1. 2006 7:00
Jakarta - Boj proti infekčním nemocem, nyní zejména ptačí chřipce, obrně a záškrtu, ochromuje v Indonésii rozsáhlá decentralizace.

Prohlásil to americký lékař a expert singapurské zdravotní společnosti Bob Bernstein. Podle něj se dlouhodobé zdravotnické problémy indonéského souostroví, kde žije 220 milionů lidí, zhoršily po roce 2001, kdy se začala provádět decentralizace.

Nedávné propuknutí obrny a záškrtu je důsledkem toho, že úřady nemají pod kontrolou infekční nemoci, chybí jim analýzy situace, řekl Bernstein.

Ve spoustě okresů chybí laboratoře

"V Indonésii je nyní navíc 400 autonomních okresů a městských zdravotnických obvodů, které se snaží získat autonomní pravomoc nad svými zdravotnickými zdroji, ale nemají dostatečné množství laboratoří a epidemiologických stanic," řekl Bernstein.

Upozornil, že opatření a metody boje proti infekčním chorobám, které jsou schváleny vládou, nejsou potom často uplatňovány na místní úrovni. Hrozí, že v případě vypuknutí epidemie se o ní celostátní orgány dozvědí až v její polovině.

Indonésie má jen dvě národní laboratoře, které ale nejsou virologickým zařízením. Podezřelé případy ptačí chřipky jsou posílány na analýzy do Hongkongu nebo Singapuru.

Ptačí chřipku hlásí se zpožděním

Světová zdravotnická organizace (WHO) v úterý upozornila, že asijské země oznamují některé případy onemocnění ptačí chřipkou u lidí se zpožděním, což může ohrozit šance na rychlé podchycení potenciální pandemie.

Smrtící virus H5N1 již zabil od roku 2003 nejméně 82 lidí v šesti zemích. V Indonésii mu podlehlo 14 osob. Dosud je to převážně nemoc ptáků, ale experti se obávají, že by virus mohl zmutovat do podoby, která by se snadno přenášela mezi lidmi a způsobila by pandemii.

 

Právě se děje

Další zprávy