Tálibán opět útočil podle vzoru Al-Káidy

Red Zah, Reuters
16. 1. 2006 17:11
Kandahár/Kábul - Dvěma bombovým útokům dnes na jihu Afghánistánu podlehlo 26 lidí. K prvnímu se přihlásilo hnutí Tálibán, za druhým stojí nejspíš také.
Sebevražedný útočník dnes v Kandaháru skočil před auto afghánské armády a odpálil nálož na svém těle. Zabil tři vojáky a dva civilisty, dalších patnáct lidích zůstalo zraněných
Sebevražedný útočník dnes v Kandaháru skočil před auto afghánské armády a odpálil nálož na svém těle. Zabil tři vojáky a dva civilisty, dalších patnáct lidích zůstalo zraněných | Foto: Reuters/Izmail Samím

Sebevražedné útoky Tálibánu v Afghánistánu se v posledních měsících množí. Atentáty nejčastěji míří na třicetitisícové zahraniční jednotky USA a NATO, především v jižních vzbouřeneckých oblastech při hranici s Pákistánem. Zatím nezpůsobily větší ztráty na životech.

Inspirace v Iráku

Bezpečnostní analytici se domnívají, že bývalé vládní hnutí Tálibán se nyní uchyluje k sebevražedným útokům podle vzoru podobných atentátů, které páchá v Iráku tamní pobočka Al-Káidy. Atentáty mají stejně jako v Iráku vyvolat nestabilitu a strach mezi lidmi.

Afghánský prezident Hamíd Karzáí
Afghánský prezident Hamíd Karzáí | Foto: Reuters/Šách Maraí

Afghánský prezident Karzáí uvedl, že výzvědné služby přinesly už před několika měsíci zprávy o tréninku sebevražedných útočníků v afghánském pohraničí. Většinu útoků provádějí podle Karzáího "cizinci".

"Použijeme všech dostupných prostředků, abychom útokům zabránili," prohlásil Karzáí. Policie nyní ovšem navzdory tomu odstraňuje některá kontrolní stanoviště a zátarasy v hlavním městě Kábulu, aby ulehčila dopravě.

Pondělní bilance: 26 mrtvých

K dnešnímu atentátu na vozidlo afghánské armády se oficiálně přihlásilo hnutí Tálibán ústy svého mluvčího Muhammada Hanífa. Sebevražedný útočník se v jihoafghánském Kandaháru vrhnul před auto a odpálil nálož na svém těle. Zabil tři vojáky a dva civilisty, dalších patnáct zranil.

Další bomba zabíjela později na slavnosti asi 100 kilometrů jižně od Kandaháru. Podle posledních zpráv tam vybuchla na dálku řízená nálož umístěná pod motocyklem. Zabila dvacet lidí a stejný počet jich zranila. Afghánská agentura AIP oznámila, že i tento útok má na svědomí Tálibán.

Včera zahynuli při sebevražedném útoku na kanadský vojenský konvoj kanadský důstojník a dva Afghánci. Tři kanadští vojáci byli zraněni.

Sebevražedné útoky na území Afghánistánu sílí v době, kdy mají vojáci evropských států NATO nahradit jednotky USA.

 

Právě se děje

Další zprávy