Indonésané objevili nový druh ptáka na malém ostrově

man
17. 3. 2008 16:33
Vzácný opeřenec byl zařazen na seznam ohrožených druhů
Nový přírůstek do rodiny opeřenců. Togián bělooký.
Nový přírůstek do rodiny opeřenců. Togián bělooký. | Foto: University of Indonesia

Jakarta - Indonéští vědci mají ve své rozlehlé zemi stále velké šance objevovat dosud neznámé a nepopsané živočišné druhy.

Ukázal to nejnovější objev nového ptáka, nazvaného togiána bělookého.

Malý opeřenec žije jen na třech malých ostrovech v souostroví Sulawesi severně od Jávy. Vědci jej okamžitě zařadili na seznam ohrožených druhů, protože jich je velmi málo.

Togián má do zelena zbarvené peří a kolem očí bílé kroužky. Odtud jeho pojmenování.

"Na tento druh jsme narazili už na konci devadesátých let, ale teprve nyní se jej podařilo prozkoumat a popsat," uvedl indonéský ornitolog Sunarto v odborném časopise The Wilson Journal of Ornitology.

Přečtěte si
Autor fotografie: Aktuálně.cz

V Indonésii žije asi 1 600 druhů ptáků z celkového počtu zhruba deseti tisíc. Mnozí další zřejmě stále čekají na objevení a popsání.

Na obrovském území Indonésie jsou stále ještě oblasti, kam lidská noha patrně nikdy nevkročila. Další překvapení nejenže nejsou vyloučena, ale jsou dokonce pravděpodobná.

"Tato poslední událost dokumentuje, že máme stále k dispozici hodně ostrovů, na kterých ještě nikdy žádný odborný ornitolog nepřistál," uvedla americká expertka Pamela Rasmussenová, která s indonéskými kolegy spolupracovala na výzkumu togiána bělookého.

 

Právě se děje

Další zprávy