Tibet: předzvěst naší budoucnosti? ptají se Tchajwanci

gaz, Reuters
18. 3. 2008 7:30
Tibet se stal tématem předvolební kampaně
Čeká nás to také? ptají se Tchajwánci
Čeká nás to také? ptají se Tchajwánci | Foto: Reuters

Tchaj-pej - Násilí v Tibetu se stává ústředním tématem tchajwanských voleb, které se konají už tuto neděli 22. března.

Při nich bude ostrov volit nejen nového prezidenta, ale také v referendu rozhodovat o tom, zda vstoupit do OSN.

Toto hlasování je trnem v oku Číňanů, kteří Tchaj-wan považují za jednu ze svých provincií. Stát není v OSN od roku 1971, kdy jej tam nahradila právě Čína. Nyní coby samostatnou zemi Tchaj-wan (a to jen díky zahraniční pomoci plynoucí z ostrova) uznává pouze 23 států, zatímco jeho velkého souseda přibližně 170.

Pokud by Tchaj-wan vyhlásil nezávislost, je Čína připravena vojensky zasáhnout. Na své straně tchajwanské úžiny udržuje podle zpráv 400 tisíc vojáků a více než 1000 raket.

Čtěte také: EU: Nebojkotujme olympiádu kvůli Tibetu

Na Tchaj-wanu jako v Tibetu

To, jakým způsobem nyní Peking potlačuje nepokoje v Tibetu, vedlo kandidáta opoziční Demokratické pokrokové strany (DPP) Franka Hsieha k porovnání situace v Tibetu a na Tchaj-wanu. Právě DPP prosazuje hlasování o členství ostrova v OSN.

"Násilí v Tibetu je spojeno s naší platformou odporu proti čínskému imperialismu," citovala agentura Reuters Hsiehova mluvčího Čcheng Wen-tsana.

Tchajwanský list Liberty Times v editorialu dokonce přímo ostrovany varoval před podobnou budoucností.

"Pokud toto odhalení pomůže mnoho Tchajwanců vzbudit a jasně jim ukázat divoké čínské ambice podniknout na Tchaj-wan invazi, tak je to pro Tchaj-wan požehnání od Boha," napsal deník.

Dívejte se i sem...

Čínské represe v Tibetu odsoudily všechny části tchajwanského politického spektra. Podle prezidentského kandidáta Ma Jing-ťioua, jehož opoziční Národní strana (Kuomintang) chce navázat s Čínou bližší vztahy, však srovnávat situaci v obou oblastech nemá smysl.

"Tibet je pod vládou Číny, a Tchaj-wan není," prohlásil v pondělí na tiskové konferenci Ma.

Tchajwanci každopádně doufají, že by jim současné události v Tibetu mohly zajistit více sympatie mezinárodního společenství v jejich diplomatické rozepři s jejich silným sousedem.


 

Právě se děje

Další zprávy