Čína poprvé předstihla USA v počtu uživatelů webu

gaz
14. 3. 2008 18:05
Na internet má v Číně přístup téměř čtvrt miliardy lidí
Foto: Ondřej Besperát

Peking - Už ne pouze nejlidnatější, ale také nejpřipojenější: Čína poprvé překonala Spojené státy v počtu internetových uživatelů.

USA si udržovaly první místo od roku 1969, kdy projekt světové počítačové sítě na americkém ministerstvu obrany začal.

Dvojkou od roku 2002

"Počet čínských internetových uživatelů dosáhl na konci minulého roku 210 milionů, téměř se tak vyrovnal počtu uživatelů v USA, kterých bylo 216 milionů," řekl deníku China Daily analytik Liou Pin z firmy BDA, která radí investorům.

"Podle našich propočtů Čína Spojené státy předstihla coby země s největším počtem uživatelů na konci minulého měsíce," dodal.

Čína se podle údajů Čínského internetového informačního centra (CNNIC) stala světovou internetovou dvojkou roku 2002, kdy se na světový web připojilo 59,1 milionu občanů země.

Češi v první padesátce

Za minulý rok podle údajů CNNIC vzrostl počet čínských internetových uživatelů o 73 milionů. Toto číslo přesahuje počet obyvatel jakéhokoli evropského státu kromě Německa. Šlo o nárůst 53,3 procenta oproti roku 2006. Letos se očekává zdolání mety 280 milionů.

Většina nových uživatelů pochází z venkova a malých měst, kde není internetové pokrytí ještě příliš obvyklé. Podle BDA však Čína za Spojenými státy daleko zaostává co se týče internetových finančních operací a reklamy.

Podle údajů CIA v počtu internetových uživatelů za Čínou a Spojenými státy následují Japonsko, Indie a Brazílie. Česká republika byla roku 2006 na 48. místě.

 

Právě se děje

Další zprávy