Čína uvažuje o konci politiky jednoho dítěte

mih
1. 3. 2008 23:00
Populace stárne, což by mohlo snížit ekonomický růst
Čínská vláda zavedla politiku jednoho dítěte kvůli přelidněnosti
Čínská vláda zavedla politiku jednoho dítěte kvůli přelidněnosti | Foto: Reuters

Peking - Čína uvažuje o tom, že skončí s takzvanou politikou jednoho dítěte. Často kritizované opatření v posledních třiceti letech zabránilo dalšímu růstu více než miliardové čínské populace.

Pokud rodiče současná nařízení nesplní, hrozí jim ztráta sociálních dávek nebo pokuta.

Místopředsedkyně výboru pro plánování rodičovství Čao Paj-ke nyní prohlásila, že politiku plánovaného rodičovství chce Čína změnit. "Nevím přesně, kdy a jak to uděláme, ale mezi zákonodárci má tato myšlenka značný ohlas," řekla.

Čínské páry ve městě nyní musí rodičovství plánovat a smí mít jen jedno dítě. Dvě děti mohou mít pouze venkované, a to jen v případě, že se první potomek narodí postižený, nebo že je to dívka.

Většina čínských rodin chce mít tradičně dítě mužského pohlaví. Dívek se v Číně rodí výrazně méně, a muži proto obtížně hledají manželku.

Porodnost v Číně za posledních třicet let klesla z 5,9 na 1,8 dítěte na jednu ženu. Čínská vláda si pochvaluje, že díky tomu ubylo chudoby a země zbohatla.

Tvrdá opatření však v poslední době naopak vedou k obavám, že se v Číně zastaví vysoký ekonomický růst, a to kvůli stárnutí populace. Proto vláda chystá změnu.

Z dosavadních vyjádření politiků plyne, že stát nechce zcela ztratit kontrolu nad porodností, opatření by však v blízké budoucnosti nemusela být tak přísná.

Už nyní však řada párů má dvě i více dětí. Jsou to hlavně bohaté rodiny, které si mohou dovolit zaplatit případné pokuty.

 

Právě se děje

Další zprávy