Mušaraf prohrál volby v Pákistánu, opozice slaví

Red Zah
19. 2. 2008 13:30
Konečné výsledky budou až zítra. Uvnitř FOTO+VIDEO
Lahorská žena volí.
Lahorská žena volí. | Foto: Reuters

Islámábád - Opoziční strany v Pákistánu míří k výraznému vítězství v parlamentních volbách.

Jak ukazují průběžně sčítané výsledky, žádná ze stran nezíská v parlamentu většinu, dvě strany, které stojí proti prezidentu Parvízu Mušarafovi, však budou nejsilnějšími formacemi v zákonodárném sboru.

Místa v parlamentu jsou přidělována podle okrsků. Zatím jich bylo rozdělěno 252, 86 z nich připadlo Pákistánské lidové straně (PPP) zavražděné expremiérky Benazír Bhuttové, 65 straně dalšího bývalého premiéra Naváze Šarífa (PML-N) a pouze 37 Mušarafově Pákistánské muslimské lize (PML-Q). Celkem se bojuje o 342 poslaneckých křesel.

Zbývá jich však už sečíst méně něž 20, dalších sedmdesát je určeno pro ženy a náboženské menšiny - tato křesla se rozdělí mezi strany podle počtu hlasů získaných ve volbách. O několik křesel se kandidáti neucházeli.

Mušarafova strana už volební porážku přiznala. Její šéf Čaudhrí Šudžát Husajn Stanici AP Television News sdělil, že "s otevřeným srdcem uznává výsledky" a že strana "zasedne do opozičních křesel". Prezident Mušaraf přislíbil, že bude výsledky respektovat, ať už budou jakékoliv.

Zda nakonec vyhraje strana zavražděné expremiérky či uskupení Naváze Šarífa, ještě není jasné. Ten, kdo získá nejvíc hlasů, však podle očekávání povede novou vládní koalici.

Okamžik pravdy pro Mušarafa

Podle průběžných neoficiálních výsledků může strana Bhuttové počítat s 65 křesly, Šarífova formace ma jistých 59 poslanců, vládní strana pouhých sedmadvacet.

"Pro Mušarafa jde o okamžik pravdy," komentoval první výsledky voleb Abbas Násir, redaktor místního deníku Dawn. "Určitě se mu bude honit hlavou, zda bude schopen spolupracovat s dvěma stranami, jejichž vedení vyhnal ze země."

Jak Bhuttová, tak Šaríf strávili poslední roky v exilu.

Analytici očekávají, že Mušaraf by preferoval vytvoření vládní koalice mezi lidovou stranou zavražděné Bénazír Bhuttové a dosavadní vládní muslimskou ligou. Vítězství Šarífa, který je jeho nejostřejším kritikem, by podle nich bylo pro Mušarafa katastrofou.

K volbám přišla menšina lidí

Podle agentur do volebních místností přišlo pouhých 42 procent z asi 80 milionů oprávněných voličů. Konečné výsledky voleb budou pravděpodobně známy ve středu.

Velkou část voličů zřejmě zastrašila hrozba násilných útoků.

Více čtěte:
V Pákistánu začaly volby. Ozývá se střelba a výbuchy

Konečný součet bude pro opozici klíčový, v případě, že by se jí podařilo získat v parlamentu dvoutřetinovou většinu, může se pokusit o jeho sesazení. Mušaraf vládne Pákistánu od roku 1999, kdy se dostal k moci prostřednictvím puče. Platí za klíčového spojence USA v boji proti terorismu.

Blízký Mušarafův spojenec a bývalý premiér Husajn své poslanecké křeslo prohrál v provinci Paňdžáb s kandidátem opoziční Pákistánské lidové strany zavražděné expremiérky Bénazír Bhuttové.

 

Právě se děje

Další zprávy