Korea smutní. Nejdůležitější památka v zemi shořela

Roman Gazdík
11. 2. 2008 21:00
Starodávnou bránu v Soulu zřejmě někdo zapálil
Foto: Reuters

Soul - Jižní Korea smutní. Nejdůležitější historická budova v zemi byla v noci na pondělí při požáru vážně poškozena. Jedná se o 610 let starou Jižní bránu v Soulu alias Nam De Mun.

"Je nám to moc líto. Žádná slova nemohou náš smutek vyjádřit," citovala agentura Jonhap z prohlášení korejské Správy kulturního dědictví (CHA).

Podle policie je pravděpodobné, že požár byl vyvolán úmyslně. Taxikář Lee Sang-gon krátce před začátkem požáru viděl stoupat na Nam De Mun jakéhosi muže.

"O pár minut později na druhém poschodí brány vypukl oheň. Okamžitě jsem informoval policii," prozradil Lee listu Chosun Ilbo. Podle taxikáře mohlo být muži, který krátce po vypuknutí požáru z místa zmizel, přibližně 50 let.

Kromě smutku však již Korejci také projevili pobouření.

Co jste hasiči...

"Šlo o noc smutku a nejvyšší hanby," napsal list Korea Times. "Desátý únor zůstane dlouho v myslích Korejců, kteří se museli bezmocně dívat, jak jejich nejpřednější, 600 let starý poklad v srdci hlavního města vzal během šesti hodin za své."

Takto vypadala Jižní brána původně. Většina dřevěné struktury je nyní pryč.
Takto vypadala Jižní brána původně. Většina dřevěné struktury je nyní pryč. | Foto: Reuters

Deník kritizoval bezradný postup vlády, nedostatek hasicích přístrojů na historickém monumentu i neschopnost 90 požárníků si s ohněm poradit. Vyjádřil také rozhořčení nad tím, že objekt nikdo nehlídal.

Korejský Karlův most

Nam De Mun byla postavena roku 1398 a na počátku šedesátých let byla renovována. Jedná se o nejstarší dřevěnou stavbu v Soulu a je první na seznamu nejdůležitějších korejských památek.

"Jde o nápadnou památku a velmi významné místo. Je to dominanta, kolem které se neustále jezdí a každý ji vidí," řekl Aktuálně.cz předseda Česko-korejské společnosti Jaroslav Bařinka. Svým významem pro Korejce je Nam De Mun podle něj srovnatelná s důležitostí pražského Karlova mostu pro Čechy.

Vláda slíbila, že nová Jižní brána bude na místě stát už za 5 let.

Čtěte také:
Bublina splaskla. Koreje omezí vlakové spojení
Tři desítky mrtvých při požáru skladiště v Koreji

 

Právě se děje

Další zprávy