Špionážní thriller v praxi: Mušaraf jednal s Izraelci

man
28. 1. 2008 14:15
Mušaraf se s ministrem obrany Barakem sešel v Paříži
Parvíz Mušaraf.
Parvíz Mušaraf. | Foto: Reuters

Paříž - Jako ze špionážního thrilleru vypadalo minulý týden setkání izraelských a pákistánských politiků.

Podle listu Haarec se pákistánský prezident Parvíz Mušaraf a izraelský ministr obrany sešli tajně na neznámém místě v Paříži. A to dokonce dvakrát.

Oba státy neudržují diplomatické vztahy. Pákistán dodržuje oficiální linii většiny muslimských zemí: nenavazovat s židovským státem diplomatické kontakty, dokud nebude vyřešen izraelsko-palestinský problém.

Stejně jako další islámské státy nechce Pákistán styky s Izraelem dodávat munici islamistům, kteří dialog s židovským státem považují za "zradu".

Ehud Barak.
Ehud Barak. | Foto: Reuters

Pouze v roce 2005 se veřejně setkali ministři zahraničí obou států, ale Pákistán Izrael diplomaticky neuznal. Podle historiků však tajné služby obou států - Mossad a ISI - spolupracovaly v osmdesátých  letech v době sovětské okupace v Afghánistánu

Haarec uvedl, že tématem utajeného pařížského jednání byla možná bezpečnostní spolupráce. Barak údajně vyslovil obavy z toho, že by se pákistánský jaderný arzenál mohl dostat do rukou islámských extremistů.

Mušaraf odpověděl, že jaderné zbraně jsou přísně střeženy a obavy z toho, že by se radikálové dostali  v Pákistánu k moci, jsou přehnané.

Podobně jako s Pákistánci občas Izraelci tajně jednají i s politiky ze Saúdské Arábie. Vloni se tajně sešel izraelský premiér Olmert s poradcem krála Abdalláha a bývalým saúdským velvyslancem v USA Bandárem bin Sultánem.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy