Střední Asii trápí kruté mrazy, děti nechodí do škol

Roman Koževnikov (Reuters)
26. 1. 2008 12:00
Lidé zůstávají bez elektřiny, plynu či tepla

Dušanbe - Bez topení a s pouhými třemi hodinami elektrického proudu denně musí v severním Tádžikistánu přežít Malochat Atajevová nejkrutější zimu posledních třiceti let.

"Je taková zima, že během noci voda ve kbelíku zmrzne," stěžuje si matka dvou dětí. V jejím rodném Tursunzade se obvykle pohybují lednové teploty kolem bodu mrazu. Dnes je tu minus dvacet.

"Spíme teple oblečení, zabalení v dekách. Děti už nechodí do školy, kde je příliš velká zima," dodává.

Zásoby ropy tu jsou, ale pod zemí

Podobný osud potkal tuto zimu miliony lidí v celé Střední Asii. V Uzbekistánu dokonce panují největší mrazy za posledních sto let.

Zprávy z Ruska, Číny a severních částí Íránu nejsou o mnoho optimističtější. Přestože jsou zde na podobné počasí připraveni o něco lépe, i zde hrozí energetická krize. Rozvodové sítě z dob Sovětského svazu pomalu vypovídají službu.

V zemích, kde pod povrchem leží jedny z největších zásob ropy a zemního plynu, které lákají investory z celého světa, musí místní občané šetřit teplem i energií.

Přes snahy místních úřadů zajistit pravidelné dodávky energií si lidé většinou musí poradit sami. "V sousedním domě jsou již čtyři dny bez elektřiny, takže si vaří na ohni," říká důchodkyně Galina z uzbeckého města Angren. "Stěžovali si v Taškentu, ale tam jim pouze řekli ať jsou trpěliví."

Zamrzlo i Kaspické moře

V Turkmenistánu zamrzlo i Kaspické moře a přerušena byla řada lodních spojů. Ledem byl dokonce poničen most na řece Amudarja.

V turkmenském Aškabátu zamrzla i fontána.
V turkmenském Aškabátu zamrzla i fontána. | Foto: Reuters

"Plynové ohřívače, elektrické přímotopy, nic nás nemůže zachránit," běduje čtyřicetiletý Keřin z turkménského hlavního města Ašgabadu. "Včerejší dodávky elektřiny a plynu byly velmi nízké. Před týdnem jsme zase neměli vodu, která zmrzla ve vodovodech."

V Kazachstánu byly v okolí největšího města Almaty uzavřeny školy do té doby, než se oteplí. A jeden z kyrgyzských poslanců si zase stěžuje, že nemůže kvůli velkému mrazu ve své kanceláři pracovat.

"Všichni budeme nemocní," citovala jeho slova televizní stanice 24.kg. Předseda sněmovny mu optimisticky odpověděl: "Brzy bude tepleji."

 

Právě se děje

Další zprávy