Nehoda, nebo vražda? Thajský policista zabil turistu

Pavel Vondra
7. 1. 2008 20:55
Verze policie a postřelené Kanaďanky se liší
Na turisty čeká v Thajsku plno lákadel i nástrah. Vychvalovaná i zatracovaná Khao San Road v Bangkoku bývá pro mnoho z nich první zastávkou.
Na turisty čeká v Thajsku plno lákadel i nástrah. Vychvalovaná i zatracovaná Khao San Road v Bangkoku bývá pro mnoho z nich první zastávkou. | Foto: Pavel Vondra

Bangkok - Thajské úřady dnes začaly vyšetřovat sobotní smrt mladého kanadského turisty a vážné zranění jeho společnice. Případ je pro zemi, která je do velké míry závislá na příjmech z cestovního ruchu, dvojnásob nepříjemný. Tím, kdo na Kanaďany střílel, byl totiž policista.

Co přesně se v noci z pátku na sobotu ve vyhledáváném turistickém letovisku Pai na severozápadě země seběhlo, je předmětem vyšetřování.

V tuto chvíli proti sobě stojí dvě rozdílné verze událostí: ta policejní, podle níž byla střelba dílem nešťastné náhody a kanadská dvojice si za ní může z velké části sama, a ta, kterou z nemocničního lůžka novinářům sdělila sama postřelená Carly Reisigová (24), podle níž šlo ze strany thajského policisty o nepochopitelný akt brutality.

Údajný vrah je na svobodě

Seržant Uthai Dechawiwat (37) byl dnes formálně obviněn z vraždy, zabití a pokusu o vraždu. Do vazby ale jít nemusel.

Foto: Aktuálně.cz

Wanchai Suwanririkate, šéf policie v dvoutisícovém městečku nedaleko hranic Thajska a Barmy to zdůvodnil tím, že se vyšetřovaný policista po incidentu sám úřadům přihlásil a slíbil, že se nebude na svobodě  pokoušet ovlivňovat svědky.

Jak řekl Wanchai v telefonickém rozhovoru pro agenturu Reuters, svědkové prý tvrdí, že Uthai v osudnou noc právě skončil službu, když byl požádán, aby zasáhl do potyčky, která mezi mladým kanadským párem měla propuknout v místním baru a pokračovala venku.

Pětadvacetiletý John Leo Del Pinto a jeho domnělá bývalá manželka Carly Reisigová se prý však okamžitě proti muži zákona obrátili a začali jej bít.

"Policista, který měří asi metr šedesát, byl sražen na zem, načež se do něj o hlavu vyšší kulturista a jeho statná partnerka pustili," uvedl Wanchai. Podle svědků se prý Del Pinto pokoušel sebrat Uthaiovi pistoli, ozvaly se však výstřely a oba turisté padli k zemi.

Kanaďan byl na místě mrtev, jeho družka byla s vážným, ale nikoli životu nebezpečným zraněním převezena do nemocnice v nedalekém městě Chiang Mai. Tam by ji podle policejního šéfa měli kontaktovat pracovníci kanadského velvyslanectví.

Reisigová: Nic z toho není pravda

Carly Reisigová na nemocničním lůžku ve městě Chiang Mai během rozhovoru pro thajský list The Nation
Carly Reisigová na nemocničním lůžku ve městě Chiang Mai během rozhovoru pro thajský list The Nation | Foto: The Nation

Ještě než se tak mohlo stát, ale s postřelenou ženou mluvila média. Na internetových stránkách thajského anglickojazyčného listu The Nation se dnes objevil rozhovor s Carly Reisigovou s chytlavým titulkem "Policista mého nejlepšího přítele popravil".

Mladá Kanaďanka z města Chilliwack v provincii Britská Kolumbie reportérovi listu vysvětlila, že za Del Pinta nikdy nebyla provdána, jak tvrdila policie. Pouze prý spolu dříve měli poměr a nadále zůstávali nejlepšími přáteli.

Také popřela, že by byla těhotná se svým nynějším thajským přítelem - umělcem, který si říká Fuen. Policie předtím uvedla, že se tuto skutečnost měl Del Pinto dozvědět právě v osudový večer v Pai, kam před několika dny dorazil, což prý zavdalo příčinu k hádce a vedlo k tragickému incidentu.

Reisigová, která v Thajsku pobývá už asi rok, to ale naprosto odmítá.

"Chladnokrevná vražda"

"K žádné hádce nedošlo, to není pravda. Nebyl důvod. Popíjeli jsme v baru Be-Bop a pak jsme zamířili na poslední drink do baru Bamboo poblíž mostu. Šli jsme společně, můj přítel Fuen šel kousek za námi," řekla Reisigová thajskému listu.

Loni v únoru našli na pláži v přímořském letovisku Pattaya dvě zastřelené Rusky. Vrahem byl rovněž Thajec, nikoli však policista
Loni v únoru našli na pláži v přímořském letovisku Pattaya dvě zastřelené Rusky. Vrahem byl rovněž Thajec, nikoli však policista | Foto: Reuters

"Najednou ke mně přistoupil nějaký muž a bezdůvodně mě udeřil. Nikdy předtím jsem ho neviděla. Neměli jsme u sebe žádnou zbraň. On byl v civilu a měl bílé tričko. Leo na něj zakřičel, že mě nesmí bít, a odstrčil ho."

"Nato se ten muž odebral ke svému motockylu a vytáhl pistoli. Leo se mu ji pokusil vzít. Chvíli se o zbraň přetahovali, pak se jí muž zmocnil, udělal pár kroků vzad a střelil Lea přímo do obličeje."

"Leo padl na zem, on mu zamířil rovnou na srdce a ještě jednou vypálil. Pak se otočil ke mně, namířil a trefil do hrudi. Ztratila jsem vědomí a když jsem znovu přišla k sobě, viděla jsem Lea ležet mrtvého na cestě vedle mě."

"Plíce se mi zaplnily krví a nemohla jsem dýchat. V nemocnici mi to museli odsát. Pořád nemůžu uvěřit tomu, že můj nejlepší přítel je po smrti a já mám kulku těsně vedle srdce," řekla Reisigová.

Ozvěny incidentu u mostu přes řeku Kwai

Její přítel Fuen, vlastním jménem Rattaporn Vara-wadee, byl v době návštěvy reportéra listu v nemocnici vedle jejího lůžka.

"Nic z toho, co jsme udělali, nedávalo tomu muži (=Uthaiovi) právo zabíjet. Zlobíme se a potřebujeme pomoc a dobrého právníka. Šokovalo nás, když jsme se dozvěděli, že ten policista už byl na kauci propuštěn," řekl Fuen listu The Nation.

Případ z Pai není prvním svého druhu. V září 2004 zemřel mladý pár z Británie za velice podobných okolností ve městě Kanchanaburi na západě Thajska, místě legendárního mostu přes řeku Kwai.

Policejní seržant Somchai Visetsingha tam tehdy zastřelil Adama Lloyda (24) a Vanessu Arscottovou (23), rovněž po hádce v baru. Také oba Britové byli zabiti dobře mířenou ranou do hlavy a trupu.

Jak uvedla britská BBC, Visetsingha se tímto brutálním způsobem zřejmě mstil za potupu, kterou předtím utrpěl, když jej Lloyd srazil k zemi. Domníval se totiž, že se thajský policista příliš zajímá o jeho přítelkyni.

 

Právě se děje

Další zprávy