Sex, lži a video: Malajsie politikům hříchy neodpouští

Pavel Vondra
3. 1. 2008 0:15
Mimomanželský sex stál ministra zdravotnictví kariéru
Chua Soi Lek
Chua Soi Lek | Foto: Reuters

Putrajaya - Za prohřešky proti dobrým mravům se neskládají ministerské funkce jen na Západě, ale i na Východě. Svědčí o tom čerstvý případ z Malajsie, kde byl nucen rezignovat ministr zdravotnictví Chua Soi Lek.

Chua je, respektive byl, vrcholným členem Sdružení malajsijských Číňanů  (Malaysian Chinese Association - MCA), druhé nejsilnější strany v zemi a trvalé součásti vládní koalice Národní fronty (Barisan Nasional, BN). Politická dráha vystudovaného lékaře začala před více než dvaceti lety a skončila ve středu.

Intimní nahrávky

Důvodem jeho vynuceného odchodu z politiky je skandál, který propukl koncem minulého týdne, kdy se ve státě Johor, za který Chua zasedal v parlamentu, objevily na veřejnosti nahrávky zachycující jej v hotelovém apartmá ve společnosti ženy, která rozhodně nebyla jeho manželka.

Inkriminované nahrávky byly rozšířeny v obálkách obsahujících vždy po dvou discích s více než hodinovým záznamem
Inkriminované nahrávky byly rozšířeny v obálkách obsahujících vždy po dvou discích s více než hodinovým záznamem | Foto: Aktuálně.cz

Anonym rozšířil na DVD nosičích záznamy pořízené bezpečnostní kamerou mezi lidi a zaslal je i místním novinám, které o věci informovaly, aniž by specifikovaly, o kterého politika se jedná.

V pondělí o skandálu informovaly celostátní deníky a den poté se 61letý Chua přiznal, že mužem na zveřejněných nahrávkách je on a žena, s níž měl intimní styk, je jeho blízká známá.

Jak oznámil na úterní tiskové konferenci, o celé věci předtím zpravil premiéra a prvního vicepremiéra a také svou manželku a rodinu, která prý za ním pevně stojí.

I když připustil, že jde z jeho strany o vážné pochybení, odmítal původně odstoupit a říkal, že je připraven nadále zastávat všechny své funkce, tedy ministerskou, poslaneckou i ty stranické.

Obrat o 180 stupňů

Během 24 hodin byl ale nucen změnit názor a na všechny své posty rezignoval. "Doufal jsem, že veřejnost mou upřímnost a omluvu přijme, z reakcí, které jsem obdržel, bylo ale zřejmé, že se tak nestalo," cituje Chuu státní agentura Bernama.

Bleskové průzkumy veřejného mínění ukázaly, že si jeho rezignaci přeje 91, či dokonce 99 procent lidí. "Za takové situace bylo lepší odstoupit, abych se nestal přítěží pro celou vládu," vysvětlil Chua.

Vláda prý zároveň hodlá nechat vyšetřit, kdo nahrávky pořídil a rozšířil, a to nejen proto, že se tím dotyčný pachatel dopustil trestného činu šíření pornografického materiálu, ale také proto, aby se do budoucna zabránilo zneužití této taktiky vůči dalším potenciálním obětem z řad politiků.

Akt politické pomsty?

Chua Soi Lek oznamuje demisi
Chua Soi Lek oznamuje demisi | Foto: Reuters

V malajsijské blogosféře, která je již delší dobu útočištěm svobodomyslných malajsijských občanů nespokojených s politickou kontrolou masových médií, se mezitím živě spekuluje o tom, kdo za Chuovým pádem stojí.

Píše se o nejrůznějších nepřátelích uvnitř strany či koalice i o možné konspiraci ze strany nejsilnější Sjednocené národní organizace Malajců (United Malay National Organization - UMNO), která by prý mohla chtít posílit své pozice na úkor MCA.

"Myslím, že jako ministr zdravotnictví odváděl velice dobrou práci. Bude ho škoda," píše jeden z přispěvatelů v diskusi na populárním blogu Jeffa Ooie.

Chua byl hodnocen pozitivně především za to, že vytrvale zastával zájmy pracovníků ve zdravotnictví, ale i za to, že přes kritiku konzervativních kruhů nechal veřejně rozdávat kondomy ve snaze omezit šíření viru HIV. Nyní mu zlé jazyky předhazují, že na této kampani měl možná i jiný než čistě ministerský zájem.

 

Právě se děje

Další zprávy