Srílanská vláda zrušila příměří s tamilskými Tygry

pav
3. 1. 2008 0:35
Naděje na mírové řešení konfliktu definitivně padly
Voják srílanské armády
Voják srílanské armády | Foto: Reuters

Colombo - Na Srí Lance byla formálně obnovena občanská válka. Přestože násilnosti jsou v plném proudu už delší dobu, vláda ve středu oficiálně vypověděla příměří povstalcům z organizace Tygři osvobození tamilského Ílámu (LTTE).

Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na vládní zdroj v hlavním městě Colombu.

"Vláda se rozhodla odstoupit od dohody o příměří," řekl agentuře Lakshman Hulugalle, generální ředitel Mediálního centra pro národní bezpečnost.

Informaci potvrdil v rozhovoru pro BBC i mluvčí kabinetu pro bezpečnostní záležitosti Keheliya Rambukwella.

"Dohodu o příměří porušili tamilští Tygři bezmála desettisíckrát, můžeme ji tedy anulovat," řekl a dodal, že vláda především musí myslet na národní bezpečnost, která "je ohrožena na každém rohu". 

Tamilové, kteří zahájili svůj ozbrojený boj za vytvoření nezávislého státu na severu a východě ostrova obývaného převážně Sinhálci v roce 1983, na krok vlády zatím nereagovali.

Příměří vstoupilo v platnost v únoru 2002 před mírovými rozhovory, které mězi oběma stranami zprostředkovala norská vláda. Jednání však byla bezvýsledná a dočasný klid zbraní příliš dlouho nevydržel.

Od poloviny roku 2006 střety mezi srílanskou armádou a povstalci z LTTE opět nabraly na intenzitě a za posledních 12 měsíců si vyžádaly přes pět tisíc lidských životů. Celkem padlo čtvrt století dlouhému konfliktu za oběť přes 70 tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy