Bhútánci poprvé volili. Vládnout jim budou mladíci

Reuters, pav
2. 1. 2008 15:30
Země přechází od absolutní monarchie k demokracii
Lidé čekají ve frontě před volební místností ve vesnici Pašacha
Lidé čekají ve frontě před volební místností ve vesnici Pašacha | Foto: Reuters

Thimphu (Bhútán) - Historicky první volby do parlamentu v himálajském království Bhútán skončily výsledkem, jaký si na Západě jen těžko někdo dokáže představit. Ze statistik totiž vyplývá, že tamní obyvatelé věří v rozhodování o veřejných věcech hlavně mladým.

Jak informuje agentura Reuters, Bhútánci v pondělí ve volbách do vznikající horní komory parlamentu hlasovali převážně pro kandidáty ve věku 20 až 40 let. Nejstaršímu zvolenému kandidátovi je podle volební komise 46 let.

Pro dva z patnácti volených členů komory bude práce zákonodárce vůbec prvním řádným zaměstnáním, neboť teprve nedávno dokončili školu.

Hlasování bylo vůbec prvním svého druhu v buddhistické zemi, která byla po sto let absolutní monarchií, než se její vládce dobrovolně rozhodl zavést v zemi demokracii.

Chceš do politiky? Ukaž diplom

Mladistvost zákonodárného sboru je částečně důsledkem pravidla, podle něhož všichni kandidáti musejí mít vysokoškolský diplom. Terciární studium je přitom v izolované horské zemičce relativně nový fenomén.

Těsně před volbami byla zvýšena ostraha na indicko-bhútánských hranicích
Těsně před volbami byla zvýšena ostraha na indicko-bhútánských hranicích | Foto: Reuters

Voleb do Národní rady, jak zní oficiální název horní parlamentní komory, se zúčastnilo necelých 150 tisíc lidí, tedy přibližně 55 procent oprávněných voličů.

"Volby lze označit za úspěch. Hlasování proběhlo v pořádku, podle plánu," uvedl v telefonickém rozhovoru pro Reuters vrchní volební komisař Kunzang Wangdi.

Relativně nízkou volební účast si on a jeho kolegové z volební komise vysvětlují tím, že vesničany v odlehlých částech země mohla od návštěvy volební místnosti odradit vidina dlouhé cesty v horském terénu.

V únoru a březnu by měly proběhnout podstatně důležitější volby do dolní komory, jichž se budou moci zúčastnit nově zformované politické strany. Donedávna byla jakákoli politická činnost v zemi nezákonná.

Členové horní komory, kteří jsou voleni na maximálně pětileté funkční období, do politických stran ale vstupovat nesmějí.

Pod dohledem Jeho Veličenstva

Další kolo voleb do Národní rady proběhne koncem ledna v pěti okrscích, kde se nepodařilo včas najít kandidáty. Zbylých pět členů komory jmenuje král osobně.

Řízený přechod k demokracii probíhá pod dohledem nejmladšího monarchy světa, 27letého v Oxfordu vystudovaného krále Džigmeho Khesara Namgjala Wangčhuga, jemuž na sklonku roku 2006 předal moc jeho otec, král Džigme Singje Wangčhug.

Monarchie nicméně na rozdíl od té v nedalekém Nepálu, kde se ji tamní politické strany nedávno rozhodly zrušit, zůstává mezi Bhútánci populární a nebýt jednostranného rozhodnutí bývalého krále, zřejmě by nikoho ani nenapadlo zavedený řád věcí v zemi měnit.

Čtěte více: Zazvonil zvonec a království v Nepálu je konec

Jak píše agentura Reuters, někteří občané mají z nastávajících změn obavy. Jiní ale vítají, že se země, kde například až do roku 1999 neexistovalo televizní vysílání, konečně modernizuje.

 

Právě se děje

Další zprávy