Jak zahynula Bhuttová? Tři verze, a žádné nikdo nevěří

Red Zah
29. 12. 2007 23:20
Vláda se snaží něco zakrýt, tvrdí její kolegové
Pláč u hrobu Benazír Bhuttové v Garhi Khuda Bukhsh.
Pláč u hrobu Benazír Bhuttové v Garhi Khuda Bukhsh. | Foto: Reuters

Islámábád - Tři dny po atentátu na bývalou pákistánskou premiérku Benazír Bhuttovou není jasné nejen to, kdo vraždil, ale ani to, jak vlastně byla Bhuttová zabita.

Pákistánská vláda přišla v pátek s novou verzí: podle ní smrt expremiérky způsobilo vážně poranění lebky. To si měla způsobit ve chvíli, kdy v důsledku střelby a výbuchu buď padala, nebo se snažila skrýt v autě poté, co střešním oknem mávala svým příznivcům.

Blízká spolupracovnice Bhuttové Sherry Rehmanová, která cestovala v autě přímo za Bhuttovou v okamžiku atentátu, tuto verzi v rozhovoru pro CNN ostře odmítla. Podle ní se pákistánská vláda snaží něco zakrýt.

"Vláda přichází s tím nejbizarnějším a velmi nebezepčným nesmyslem. Naznačuje to, že se pokoušejí zbavit veškeré zodpovědnosti a chtějí vytvořit dojem, že šlo vlastně o nehodu," řekla doslova Rehmanová.

Podle ní bylo naprosto zřejmé, že měla Bhuttová zezadu lebku prostřelenou a cestou do nemocnice silně krvácela z hlavy. "Když jsme její tělo omývali, jasně jsme průstřel viděli," doplnila.

Nezpochybnitelně určit příčinu smrti bývalé premiérky už se zřejmě nepodaří nikdy. Manžel Bhuttové si totiž nepřál, aby lékaři provedli pitvu.

Čtěte více o atentátu na Bhuttovou a prohlédněte si fotogalerii z aktuálního dění v Pákistánu:

Tři verze během třiceti hodin

Tuto verzi potvrdil také lékař, který Bhuttovou ošetřoval po převozu do nemocnice.

Uvedl, že na straně lebky měla expremiérka rozsáhlou ránu způsobenou zasažením něčím letícím velkou rychlostí.

Vysvětlení, že Bhuttovou zabila zlomenina lebky, je přitom už třetím, s nímž pákistánská vláda během dvou dnů přišla.

Nejprve ministerstvo vnitra ve čtvrtek tvrdilo, že smrt způsobila střelba do krku. Další den v pátek změnilo názor a uvedlo, že vůdkyně opozice zahynula po zásahu střepinou z granátu, kterým se odpálil sebevražedný útočník.

O pár hodin později se objevilo zmíněné třetí vysvětlení.

Rozporuplné výroky vládních představitelů jen přizivují divoké spekulace prostých Pákistánců. Většina z nich si myslí, že za zabitím Bhuttové stojí režim prezidenta Parvíze Mušarafa.

Kdo převezme štafetu?

Co se dělo:

Nepokoje nepolevují

  • V sobotu po celém Pákistánu probíhaly pietní akce na památku Benazír Bhuttové: Mnohde však přerostly v otevřené demonstrace proti režimu prezidenta Mušarafa. Ten nařídil ozbrojeným složkám, ať proti nepokojům tvrdě zakročí.
  • Světové agentury se různí v počtu obětí pouličních šarvátek a střetů s vojáky. Agentura Reuters v sobotu kolem 17 hodiny potvrdila s odkazem na zdravotníky, že zemřelo už 44 lidí.
  • Pákistánské ministerstvo vnitra uvedlo, že od čtvrtečního odpoledne, kdy byla Bhuttová zavražděna, demonstranti zničili nepočítaně automobilů a autobusů, zapálili 72 vagonů vlaků, zdemolovali 18 nádražních budov a vyplenili na 180 bank. K řádění přispělo i to, že nejméně stovka vězňů využila chaosu, uprchla z žalářů a rabuje.
  • Záběry z aktuálního dění v Pákistánu najdete ve fotogalerii.

Mušaraf zatím trvá na tom, že se volby odehrají podle plánu 8. ledna a ani smrt jeho nejsilnější konkurentky na tom nic nezmění. Pákistánská lidová strana (PPP) Benazír Bhuttové má říci po víkendu, zda se voleb zúčastní. Spřízněná strana dalšího opozičníka - expremiéra Naváze Šarífa - už však oznámila bojkot.

Posunutí termínu voleb je zřejmě nakloněna i Pákistánská volební komise. V sobotu oznámila, že lednové volby jsou událostmi značně ohroženy a že o nich bude jednat na pondělní mimořádné schůzce.

Uvnitř PPP se nyní vedou dohady o tom, kdo po charismatické političce převezme štafetu. První náznaky ukazují, že by rodinou tradici - politiku - mohl převzít Bailavál, devatenáctiletý syn Bhuttové: Bude to právě on, kdo v neděli otevře poslední vůli zavražděné expremiérky. Ovšem je mu teprve devatenáct let a pobývá ve Velké Británii: Na Oxfordu studuje práva.

Na výběr ještě zbývají manžel Bhuttové Asíf Alí Zardárí, a její nejbližší spolupracovník Makmúd Amin Fahím. "Všichni ve straně vědí, že právě tihle se musí držet odkazu Benazír. Bez jejího dědictví nejsou ničím," řekl Reuters novinář z místního deníku Daily Times Nadžám Seti.

 

Právě se děje

Další zprávy