Dáme vám demokracii. Za 10 let, řekla Čína Hongkongu

Reuters, pra
29. 12. 2007 13:52
Obyvatelé Hongkongu vyšli do ulic
Čínský premiér Wen Ťia-pao. Ilustrační foto
Čínský premiér Wen Ťia-pao. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Hongkong - Čína povolí obyvatelům Hongkongu přímo volit šéfa vlády. Nestane se tak ale při nejbližší volbě v roce 2012, ale až o pět let později.

Plné demokracie se Hongkong dočká roku 2020, kdy bude přímo volen i celý parlament. 

Nynější šéf Hongkongu Donald Tsang odklad přímé volby vítá. Poskytne podle něj prostor pro vyjednání potřebných detailů. "Musíme si vážit této těžce vydobyté příležitosti," řekl Tsang novinářům.

Pro obyčejné obyvatele Hongkongu, kteří volají po demokracii, je však rozhodnutí legislativní rady zklamáním. Na protest proti němu se do hongkongských ulic vydalo několik set obyvatel.

"Necháme se ošidit o dalších deset let demokracie," stěžuje si padesátiletý účastník sobotní demonstrace Yeung Lai-kwong.

Čínský parlament volby v Hongkongu vetoval již podruhé. Poprvé se tak stalo před třemi lety, kdy dal červenou volbám v roce 2007.

Přestože rok 2017 pro mnohé skýtá naději na všeobecné hlasovací právo, neexistují záruky, že i toto datum parlament nevetuje.

Hongkongská "ústava" všeobecné hlasovací právo definuje jako svůj konečný cíl. Není však jasné, kdy dojde k jeho naplnění. Rychlost celého procesu záleží i na rozhodnutích Pekingu.

Předsedu výkonné rady Hongkongu dosazuje vláda v Pekingu - vybírá jej výbor složený z 800 volitelů. Přímo volena je pouze polovina z 60členného parlamentu.

 

Právě se děje

Další zprávy