Al-Káida: Bhuttovou jsme nezabili. Vrah je Mušaraf

Red Zah
29. 12. 2007 16:44
Mluvčí jednoho z vůdců podíl na atentátu odmítl
Plačící Pákistánka při pohřbu Bhuttové
Plačící Pákistánka při pohřbu Bhuttové | Foto: Reuters

Pešavár - Nejasností kolem toho, kdo zabil vůdkyni pákistánské opozice Bénazír Bhuttovou tři dny po její smrtí přibývá.

Mluvčí jednoho z vůdců Al-Káidy v Pákistánu Baitullaha Mehsuda podle agentury Reuters prohlásil, že Mehsud se na vraždě političky nijak nepodílel.

Právě Mehsuda přitom pákistánská vláda označila za strůjce atentátu.

Čtěte více o atentátu na Bhuttovou:

"Máme závažné indicie, které ukazují, že za vraždou paní Bhuttové stojí jeden z vůdců Al-Káidy Baitullah Mehsud," řekl v pátek mluvčí ministerstva vnitra.

"Zásadně to odmítám," reagoval v sobotu na toto tvrzení mluvčí Mehsuda Maulvi Umar pro agenturu Reuters.

"Máme své vlastní zvyklosti a mezi ně patří, že neútočíme na ženy," prohlásil v telefonickém rozhovoru z utajeného místa.

Al-Káida se původně k útoku na Bhuttovou přihlásila.

Pákistánské úřady také zachytily telefonický hovor, který údajně dokazuje, že Al-Káida se čtvrtečním atentátem snaží destabilizovat zemi.

Vraždili spojenci Mušarafa?

Bhuttová se pro Al-Káidu stala přirozeným nepřítelem, před návratem do země prohlásila, že pokud nebude schopna sama zlikvidovat její bojovníky, přizve si na pomoc USA.

Umar v rozhovoru obvinil ze zabití Bhuttové bezpečnostní složky pákistánského prezidenta Parvíze Mušarafa. Podpořil tak konspirační teorii, která je v zemi hodně rozšířená.

"Šlo o dlouho plánovanou akci provedenou zpravodajskými službami, armádou a vládou, sledují tím své politické cíle," řekl doslova Mehsudův mluvčí.

Mehsud je jedním z nejhledanějších teroristů v Pákistánu. Ukrývá se v pásmu při hranicích s Afghánistánem, které je považováno za útočiště Al-Káidy a Talibanu.

Jasné není nejen to, kdo Bhuttovou zavraždil, ale ani příčina jejího skonu.

Další obětí násilí je stoupenec Bhuttové

V Pákistánu pokračují třetím dnem násilnosti vyvolané smrtí Bhuttové.

V sobotu ráno se jejich další obětí stal stoupenec zavřažděné expremiérky, který ji provolával slávu poté, co vyšel z mauzolea, kde byla v pátek pohřbena. V tu chvíli byl postřelen a na místě zemřel. Jeho bratr, kandidát do místního shromáždění za Lidovou stranu Bhuttové, byl při útoku zraněn.

Počet obětí nepokojů se zvýšil už na čtyřicet, včetně čtyř policistů.

Bezpečnostní složky během soboty zastřelily dva další protestující stoupence Bhuttové, když se v davu pokoušeli dostat na ropný vrt. Policie tvrdí, že je dopředu varovala, aby místo opustili.

Demonstranti v noci na sobotu nadále zapalovali obchody či sanitky.

 

Právě se děje

Další zprávy