Tajfun u Filipín mírně změnil směr a nabral na síle

Red Zah, Reuters
24. 11. 2007 16:00
Armáda přestala bojovat s komunisty a chystá se pomáhat
Tajfun Mitag (Filipínci pro něj používají označení Mina) se dnes téměř zastavil asi 200 kilometrů od filipínských břehů; očekává se však, že se dá brzy opět do pohybu
Tajfun Mitag (Filipínci pro něj používají označení Mina) se dnes téměř zastavil asi 200 kilometrů od filipínských břehů; očekává se však, že se dá brzy opět do pohybu | Foto: PAGASA

Manila - Tichomořský tajfun Mitag, na jehož příchod se už několik dní v obavách připravují obyvatelé Filipín, změnil trasu a nyní ohrožuje provincie na sever od hlavního města Manily.

Filipínci sami tropické bouře pojmenovávají podle vlastního klíče, a tak místo Mitagu hovoří o tajfunu Mina.

Nathaniel Cruz ze státního meteorologického úřadu PAGASA dnes zpřesnil předpokládanou trasu živlu - očekává se, že se prožene provinciemi Aurora a Isabela. Jeho síla byla ale mohla být větší, než se původně očekávalo, a proto se začíná mluvit o "supertajfunu".

"V důsledku to může znamenat větší zkázu a rozsáhlejší škody," varoval Cruz, podle něhož by vichr mohl dosáhnout rychlosti až 220 kilometrů v hodině.

Filipínská armáda v souvislosti s očekávanou pohromou oznámila dočasné přerušení bojových operací proti komunistickým povstalcům, kteří v dané oblasti působí. Počítá se totiž s nasazením tisíců vojáků na likvidování škod a asistenci obyvatelstvu v postižené zóně.

Bicol si oddechl

Původně se očekávalo, že tajfun udeří na centrálně položené provincie, především oblast Bicol, odkud proto byly evakuovány desítky tisíc lidí.

Loni postihla tuto oblast katastrofa, kterou způsobil tajfun Durian. Ten zabil 1200 lidí a 120 000 připravil o střechu nad hlavou.

ČTĚTE VÍCE: Obětí tajfunu Durian může být přes tisíc

Úřady se i tentokrát nejvíce obávaly závalů vulkanického bahna, ke kterým v Bicolu při tropických bouřích dochází.

Mayon má tvar takřka dokonalého jehlanu
Mayon má tvar takřka dokonalého jehlanu | Foto: Reuters

Loni na ostrově Leyte za podobných okolností pohřbil sesuv půdy celou osadu - kolem tisíce lidí tehdy bylo z bahna buď vytaženo mrtvých nebo se vůbec nenašlo.

Mezi prvními odešlo 10 tisíc obyvatel žijících pod sopkou Mayon. "Máme obavy z obrovského množství vulkanické hlušiny. Mohla by komunity pod horou úplně pohřbít," řekl agentuře Reuters šéf úřadu civilní ochrany Glenn Rabonza.

Mitag už paralyzoval na Filipínách lodní i leteckou dopravu. Bylo zrušeno osm mezinárodních letů a z Bicolu nevyplouvají žádné lodě.

Jako předzvěst tajfunu přicházejí husté deště a záplavy. Úřady už musely pootevřít stavidla přehrady Angat v provincii Bulacan severně od Manily, následně proud vody zaplavil čtyřicet domů.

Mitag těsně následuje tropickou bouři Hagibis, která způsobila sesuvy půdy a záplavy a zničila farmy a infrastrukturu za milion dolarů. 13 lidí její řádění nepřežilo.

Vietnam, kam živel směřoval, byl nakonec podobných útrap ušetřen. Bouře totiž i tam na poslední chvíli změnila kurz a stočila se zpět do Jihočínského moře.

 

Právě se děje

Další zprávy