Indonéští seismologové nestíhají. Země se probouzí

Ahmad Pathoni (Reuters)
6. 11. 2007 18:25
Čtyři indonéské sopky ohrožují okolí. Uvnitř: VIDEA
Indonésie má největší počet aktivních vulkánů na světě, protože leží na seismicky neklidném "Pacifickém ohnivém kruhu".
Indonésie má největší počet aktivních vulkánů na světě, protože leží na seismicky neklidném "Pacifickém ohnivém kruhu". | Foto: Reuters

Jakarta - Posledních pár měsíců bylo pro předního indonéského vulkanologa a geofyzika Surona velmi hektických. Čílá seismická aktivita byla zaznamenána hned u čtyř indonéských sopek najednou.

Předseda Indonéského centra vulkanologie a jeho kolegové v poslední době probděli řadu nocí. Oči nemohli spustit především ze světoznámé sopky Anak Krakatau a také z Mount Keludu.

Na Keludu to vře

Minulý týden obdržel Surono doktorát na francouzské univerzitě. Nyní se stěhuje pod Mount Kelud, aby sledoval bublající vody v temně modrých vodách kráteru.

Sopka Kelud leží jen 90 kilometrů jihozápadně od druhého největšího indonéského města Surabaya. V okruhu deseti kilometrů od sopky žije více než 350 tisíc lidí, jejichž evakuace neprobíhá zrovna bez problémů.

Když byla 16. října vyhlášena evakuace, někteří z farmářů se začali vracet domů příliš brzy.

Prohlédněte si VIDEA: Před silou Mount Keludu prchají tisíce Indonésanů.

"Jsme hladoví a žízniví. Neměli jsme v úmyslu zůstat přes noc. Pokud Mount Kelud nevybuchla, zřejmě půjdu domů," cituje Reuters muže jménem Sutar, obyvatele vesnice Sugihwaras, která se nachází pět kilometrů od kráteru.

"Zvířata se chovala úplně normálně," doplnil ho jeho soused Katiran v narážce na to, že právě neklidné chování zvířat je považováno za předzvěst výbuchů sopek.

Mount Kelud, která měří 1731 metrů, je jednou z nejničivějších indonéských sopek. Její erupce roku 1919 zabila 5 tisíc lidí. Pohřbila je pod nánosy magmatu vyvrženého z útrob kráteru.

Legenda jménem Krakatau

Další vulkanologové zase míří k průlivu mezi Jávou a Sumatrou, kde se k životu probouzí sopka Anak Krakatau, populární cíl turistů z celého světa.

V roce 1883 se v těchto místech odehrála největší zaznamenaná erupce v historii lidstva. Sopka Krakatoa vyčnívající několik set metrů nad hladinu moře explodovala a vyvolala ohromnou vlnu tsunami, která zabila přes 36 tisíc lidí.

Po explozi zbylo z původní sopky jen několik malých ostrůvků. Teprve později se zde začal formovat nový vulkán, který dnes téměř dosahuje původní výšky a velikosti staré sopky. Nová sopka se nazývá Anak Krakatau (Dítě Krakatoy).

Kruh ohně vyvolává obavy

Indonésie má největší počet aktivních vulkánů na světě, protože leží na seismicky neklidném "Pacifickém ohnivém kruhu".

Indonésie nařídila evakuaci sta tisíc lidí. Kvůli sopce - ČTĚTE ZDE

Poplach byl během posledního měsíce vyvolán také na Severním Sulawesi, kde se tisíc metrů vysoká oblaka prachu vyvalila ze sopek Mount Soputan a Mount Karangetan.

 

Právě se děje

Další zprávy