Pákistán zvažuje zákaz veřejných shromáždění

gaz, Reuters
22. 10. 2007 13:20
Chce předejít obětem při teroristických útocích

Karáčí - Pákistánská vláda zvažuje, že vyhlásí zákaz velkých demonstrací a shromáždění.

Oznámení přišlo poté, co teroristický útok při pátečních oslavách návratu bývalé premiérky Benazír Bhuttové zabil v Karáčí 139 lidí. Expremiérka vyvázla nezraněna, ale očití svědci hovoří o tom, že měla velké štěstí.

"Navrhujeme, aby byla zakázána velká procesí a shromáždění," sdělil v pondělí Reuters náměstek ministra pro informace Taríz Azim Khan. "Politická shromáždění by se měla konat na určených místech, aby je bylo možné náležitě zabezpečit."

Rozumný zákaz?

Poradci Benazír Bhuttové, která předsedá nejsilnějšmu politickému uskupení v zemi, Pákistánské lidové straně, se podobné reakce obávali. Krátce po útoku vyjádřili obavy, že se administrativa pokusí využít teroristický čin jako záminku k omezení svobod.

Někteří političtí analytikové však připouštějí, že zákaz masivních demonstrací je rozumný.

"Taková shromáždění jsou celkem zbytečná a pouze přitahují nebezpečí," soudí dle Reuters například komentátor listu Dawn Ayaz Amir.

"V dnešním věku elektronických médií opravdu nepotřebujeme tyto milionové pochody zastaralého typu," uvedl i bývalý ministr Šafkat Mahmúd.

Masová shromáždění jsou však v Pákistánu považována za důležitý symbol politické moci. Čím více lidí politik přitáhne a čím déle demonstrace trvá, tím větší je to znak politické důležitosti.

Volby v lednu

Představitelé pákistánské vlády po útocích uvedli, že parlamentní volby se uskuteční v plánovaném lednovém termínu.

Bývalá premiérka, která se chce o křeslo předsedy vlády znovu ucházet, také oznámila, že se ve své politické kampani nenechá teroristy zastrašit.

Foto: Reuters

Podle pákistánské vlády může sebevražedný útok souviset s jejím nedávným prohlášením, podle kterého zvažuje, že by z Pákistánu mohly útočit americké jednotky bojující proti Talibánu a Al-Kájdě.

Tuto interpretaci však zdroje blízké Bhuttové odmítly, podle nich je prezidentka s islamisty ve sporu už dlouhé roky, a teroristé tak nepotřebují takovýto typ záminky.

V sobotu policie uveřejnila fotografii hlavy možného sebevražedného atentátníka a vypsala odměnu za informace vedoucí k jeho identifikaci. Vyšetřuje také tři muže z provincie Pandžáb, ke kterým je přivedlo auto použité při teroristickém útoku.

Může za to i administrativa, tvrdí Bhuttová

Bývalá premiérka také požádala o zahraniční forenzní experty, kteří by pomohli útok vyšetřit.

Pákistánským bezpečnostním složkám totiž nedůvěřuje. Prezidentu Mušarafovi už zaslala jména tří bývalých vojenských důstojníků, které ze spoluúčasti na bombovém útoku obviňuje.

 

Právě se děje

Další zprávy