Afghánci viní vojáky USA, že roztrhali Korán

man
15. 10. 2007 16:20
Američtí velitelé incident popírají
Korán.
Korán. | Foto: Aktuálně.cz

Kábul - Nepříjemný problém řeší velení amerických sil na východě Afghánistánu.

Tamní vesničané z provincie Kunar poblíž hranice s Pákistánem obvinili skupinu vojáků USA, že při noční razii v jednom domě roztrhali výtisk Koránu, bodali do něj nožem a pak knihu zapálili.

Na jakýkoliv náznak znesvěcení nebo špatného zacházení s Koránem jsou konzervativní muslimové citliví. Svatá kniha podle nich obsahuje verše, které proroku Muhammadovi zjevil Bůh.

Podle guvernéra provincie Núra Muhammada Chána se incident odehrál v sobotu ráno. Vojáci zatkli čtyři lidi, včetně majitele domu.

USA mají v Afghánistánu 25 tisíc vojáků.
USA mají v Afghánistánu 25 tisíc vojáků. | Foto: Reuters

V provincii Kunar se už uskutečnilo několik demonstrací a lidé jsou rozzlobení. Američané ale tvrdí, že vše na místě vyšetřovali a nenalezli nic, co by svědčilo o zničení Koránu.

"Prověřovali jsme to a zjistili jsme, že k ničemu takovému nedošlo. Kdyby se tak stalo, pachatele bychom potrestali," citovala agentura AP mluvčho amerických sil v Afghánistánu Chrise Belchera.

Obvinění ze znesvěcení Koránu byla v minulosti vznesena i proti strážcům ve věznici v Guantánamu, kde jsou zadržováni členové Al-Káidy a Talibanu.

ČTĚTE VÍCE: Kongresman poprvé vyměnil Bibli za Korán

V roce 2003 se s podobným obviněním vyrovnávala i česká polní nemocnice v irácké Basře, když místní Iráčané nalezli nedaleko od ní roztrhané stránky svaté knihy.

Češi ale vysvětlili, že v tom neměli prsty a záležitost utichla.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy