Taliban: Miliony od Koreje používáme v boji proti vám

gaz
14. 10. 2007 13:00
Byli jsme už zoufalí, byl to dar od Boha

Kila Abdulláh, Pákistán - Bojovníci Talibanu prohlašují, že v boji proti koaličním jednotkám v Afghánistánu a k tréninku sebevražedných bojovníků, kteří mají udeřit v USA a Velké Británii, používají 10 milionů dolarů zaplacených Jižní Koreou za propuštění jihokorejských rukojmích na konci srpna.

Informaci přináší britský deník The Daily Telegraph, jehož reportéři se sešli se třemi vůdci Talibanu  v pákistánské vesnici Kila Abdulláh nedaleko hranic s Afghánistánem.

Jižní Korea popírá, že by vůbec nějaké výkupné za propuštění jedenadvaceti jihokorejských občanů zajatých Talibanem zaplatila. Podle deníku však Talibanci disponovali poměrně precizními informacemi o provedených transakcích.

Operace Nusrat? Bez korejských peněz ne

"V první splátce nám dali sedm milionů dolarů - to bylo v den, kdy jsme propustili dvanáct rukojmích. Zbylé peníze byly zaplaceny brzy poté, co jsme posledního srpna vydali zbývající," prohlásil jeden z nich, který si říká mulla Hizballáh.

Už dříve Taliban řekl, že za propuštění rukojmích dostal zaplaceno. Tehdy mluvil o 20 milionech dolarů.

Čtěte: Za rukojmí jsme dostali 20 milionů, tvrdí Taliban

Hizballáh a jeho spolubojovníci mullové Hameedulláh a Mohibulláh, kteří o sobě mluvili jako o vyslancích velitele Talibanu v jižních afghánských provinciích mully Mansúra, s rozhovorem souhlasili po několikatýdenním jednání mezi deníkem a prostředníky.

Korejské peníze měly být poskytnuty krátce před zahájením Operace vítězství (Nusrat) - ofenzivy proti koaličním jednotkám, která se uskutečnila během posvátného měsíce ramadánu. Mezi čtyřmi britskými vojáky zabitými během této ofenzivy byl i velitel prince Williama, major Roberts.

"Měli jsme doopravdy starosti, když jsme obdrželi rozkazy o zahájení Operace vítězství, protože jsme neměli téměř žádné prostředky ke koupi zbraní a provedení tak velkého útoku," prozradil Hizballáh.

Korejské peníze proto byly "příležitostí od Boha...pomohly nám znásobit rezervy našich zbraní a výbušnin tak, abychom mohli válčit přibližně rok".

Dalši využití: atentáty na Západě

Jeho druh mulla Mohibulláh připustil, že peníze budou určeny i pro výcvik dobrovolníků z USA a Velké Británie, kteří hodlají ve svých domovských zemích spáchat sebevražedné atentáty. "Chceme je zničit, tak jako oni zničili naši zemi," řekl Mohibulláh.

Jihokorejští rukojmí před odletem do Afghánistánu
Jihokorejští rukojmí před odletem do Afghánistánu | Foto: Reuters

Sebevražední atentátníci, kterými se nyní údajně hodlá stát až 3000 mužů, by měli být podle Talibanců  i hlavní zbraní proti koaličním jednotkám v Afghánistánu.

Kromě korejských peněz má být dalším z důležitých zdrojů příjmů organizace výroba opia v jižní afghánské provincii Helmand.

"Naši učenci vydali náboženský dekret, který říká, že věci, které jsou běžně v islámu předmětem opovržení, je možné použít k vedení džihádu proti nepřátelům islámu," prohlásil mulla Hizballáh.

Jakékoli jednání s nepřítelem muži vyloučili.  "Budeme bojovat sto let," deklaroval mulla Hameedulláh.

Třiadvacet jihokorejských misionářů a charitativních pracovníků bylo uneseno z autobusu mezi Kábulem a Kandahárem 19. července. Dva byli zavražděni, zbylí po šesti týdnech vyjednávání propuštěni na svobodu.

 

Jižní Korea poté stáhla z Afghánistánu svůj malý vojenský kontingent a zakázala jakýmkoli dalším misionářům práci v zemi. Informace o zaplacení výkupného vždy odmítala.

Jihokorejská ambasáda v Londýně i označila tvrzení nynější tří mullů za propagandistické lži.

Souvislosti: Fakta o únosu Jihokorejců

 

Právě se děje

Další zprávy