V Indii pracují miliony dětí. Zákon to nezměnil

lem
11. 10. 2007 9:30
Dětská práce je už rok tabu. Ale jen na papíře
Děti sbírají na skládce v indickém Dilí recyklovatelný odpad
Děti sbírají na skládce v indickém Dilí recyklovatelný odpad | Foto: Reuters

Dillí - Rok poté, co Indie postavila mimo zákon práci dětí v domácnostech a hotelech, se stále miliony chlapců a dívek potýkají s brutalitou svých zaměstnavatelů. Jediným cílem nezletilých je zajistit příjem pro vlastní rodinu.

Heslem "Děti patří do školy, ne do práce!" se v Indii zatím - navzdory loňským proklamacím - řídí jen málokdo.

Organizace Zachraňte děti zveřejnila údaje, které miliardovou zemi neukazují v nijak dobrém světle. Dětská práce je v některých oblastech stále každodenní realitou, případů týraní dětí dokonce přibývá. A řešení zůstává v nedohlednu.

Podle neoficiálních statistik v Indii pracuje více než dvacet milionů dětí mladších čtrnácti let.

Řada z nich slouží v domácnostech, pracuje v restauracích, hotelech a rekreačních oblastech, tedy v místech, ze kterých měly být děti loňským rozhodnutím vlády vyloučeny.

Ve dvanácti se starala o rodinu

"Nedávno jsem v Západním Bengálsku potkala dvanáctiletou dívku Sonali, která již dva roky slouží v Kalkatě," říká Anuradha Mahariši z organizace Zachraňte děti v rozhovoru pro britskou BBC.

Úkolem malé Sonali je dbát na pořádek v obřím domě a vařit pro pětičlennou domácnost bohatých Indů. Za jakýkoli nedostatek v její práci ji čeká trest.

Pozdní večeři odměnil její zaměstnavatel nalitím horké vody na ruce. Jen s pomocí sousedů se jí podařilo utéct a vrátit se zpět ke své rodině.

"Ačkoliv jí bylo dvanáct, vypadala tak na osm, deset let. Oči měla plné slz, když mi ukazovala spálené ruce, ale neplakala. Je to statečná dívka," vzpomíná Maharišiová na první setkání se Sonali.

Většinou pracují dívky

Jen v hlavním městě Dillí údajně pracuje více než milion dětí. A obdobná je situaci i v dalších velkoměstech.

Většinou jde o dívky, které bývají nezřídka vystaveny sexuálnímu zneužívání. Pocházejí z velmi chudých poměrů. Jako služky musí pracovat i 15 hodin denně, za což dostávají velmi nízké platy.

Přes vysoká čísla bylo za poslední rok nahlášeno pouze 2 229 porušení zákona. Obžalovaným hrozí až dvouletý trest odnětí svobody, popřípadě pokuta ve výši 20 tisíc rupií (450 dolarů).

 

Právě se děje

Další zprávy