Student z Barmy online: Proč se Barmánci bouří

Pavel Vondra
25. 9. 2007 14:05
Host z Rangúnu odpovídal čtenářům Aktuálně.cz
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Barma v těchto dnech zažívá nezvykle bouřlivé okamžiky. Lavinovitě se šířící demonstrace proti tamní vojenské vládě přerostly z původního nesmělého protestu proti zdražení pohonných hmot v otevřené volání po obnově demokracie.

Do ulic Rangúnu a mnoha dalších barmských měst vyšlo v pondělí přes sto tisíc lidí. Když se Barmánci o svá práva hlásili podobně vehementně v roce 1988, utopila armáda jejich protesty v krvi.

Hrozí nyní, že se tento scénář bude opakovat, nebo se generálové neodváží použít proti lidem násilí, když v jejich středu pochodují uctívaní buddhističtí mniši?

Do redakce Aktuálně.cz přišel v úterý barmský student a více než hodinu vedl on-line rozhovor se čtenáři.

Čtyři roky ve vězení

Když se Thura jako student technické univerzity v Rangúnu před devíti lety účastnil podobných demonstrací, úřady jej zatkly a odsoudily ke 14 letům vězení.

Na svobodu se sice dostal "už" po čtyřech letech, ale na univerzitu se vrátit nesměl, a tak vystudoval dálkově ekonomii a politické vědy na britské Open University. Naposledy pracoval v Rangúnu jako redaktor jednoho z tamních časopisů.

Do Prahy přijel v polovině září na pozvání místní nevládní organizace, aby se mohl osobně seznámit se situací v České republice a se zkušenostmi lidí, kteří se před necelými dvaceti lety podobně jako dnes Barmánci postavili diktatuře a zasadili se o obnovu demokracie v zemi.

Odpovězeno: 25. 09. | 13:08Autor: petr

Otázka: dobrý den, jak to, že Barmánci protestují proti uvěznění disidentky Su Ti až teď? dřív jim to nevadilo? děkuji

Thura: Dobrý den. Je přirozené, že to tak dlouho trvá. Barmánci se většinou nechtějí míchat do politiky, není to zvykem. Ale nyní začali vůdci z demonstrací roku 1988 znovu pořádat pochody a to byl pro všechny stimul, aby se přidali. Pod vojenskou juntou měli všichni problémy, ale dřív se báli něco začít. Teď když se první lidé vydali do ulic, ostatní se přidali. Političtí vůdci se taky dříve nemohli dohodnout, jestli už teď vyjít do ulic nebo ne, ale nyní se konecně rozhodli začít, protože podmínky v Barmě se zhoršily.

Odpovězeno: 25. 09. | 13:09Autor: tomáš

Otázka: Dobrý den,přeji vám´,aby vojenský režim v Barmě padl.Nikde na světě by neměl být v čele země vojenský režim,natož vojenská junta.Věřím v plnou demokracii v Barmě a zdravím vás

Thura: Děkuji a také vás zdravím.

Odpovězeno: 25. 09. | 13:13Autor: Tomas Novak

Otázka: Dobry den, jsou protestujici pripraveni na to, ze se mezi ne mohou vmisit vojaci prevleceni za mnichy, vyvolat nasilny utok na armadu, ktera pak 'zlegitimizuje' svuj masakr? Slysel jsem, ze uz vojaci dostali rozkazem oholit si hlavy...

Thura: To se může stát, podle zpráv od demonstrujících mnichůl armáda už připravila 3000 vojáků, aby vypadali jako mniši. Ale mniši, kteří demonstrace vedou, se snaží udržet protesty nenásilné. Dokonce připravili pro demonstranty určitá pravidla a snaží se je organizovat tak, aby nikde nedošlo k násilí.

Odpovězeno: 25. 09. | 13:17Autor: prog

Otázka: zdravím. není mi jasné,proč je Barma najednou na nohou.proč zrovna teď,junta už je tam přece dlouho

Thura: Nyní jsou v ulicích vůdci, kteří jsou schopni lidi vést, máme jasný příklad, co můžeme dělat. Ale také proto, že v srpnu zdražila výrazně benzín a to byla pro nás Barmánce poslední kapka. Už před tím byla situace těžká, ale zdražení benzínu ještě víc postihlo každou rodinu.

Odpovězeno: 25. 09. | 13:20Autor: clef

Otázka: Dobrý den, chtěl bych se zeptat na jednu věc. Jaký vliv mohou mít současné události v Barmě na aktivitu etnických povstaleckých skupin? A naopak, jak se tyto skupiny staví k současným protestům? Moc díky, hodně štěstí!

Thura: Myslím, že se budou snažit tlačit na režim, aby s demonstranty jednal, využijí k tomu všechny své možnosti. Ví, že takhle situace je jedinečná a že jí musí využít. Třeba hlavní strana v Monském státě už otevřeně podpořila demonstrující mnichy.

Odpovězeno: 25. 09. | 13:25Autor: halina

Otázka: Dobrý den, nejdříve bych Vám velmi ráda vyjádřila podporu v těchto na jednu stranu těžkých, na druhou stranu snad i do budoucna pozitivně zlomových dnech. Ráda bych se zeptala jak Vy osobně vidíte možný vývoj události a věříte li, že junta padne?

Thura: Děkuji. Myslím, že současna vláda určitě padne. Ale jsou dvě možnosti. Buď demonstranti donutí hlavního generála Than Šweie, aby odstoupil, a junta se pak poskládá z jiných lidí. Anebo se demonstrantům podaří úplně změnit režim a vznikne vláda složená z disidentů, jako je Aun Schan Su Ťij a členové Národní ligy pro demokracii. Už teď máme zprávy o rozporech uvnitř junty, část chce začít jednat s opozicí, druhá část je zatím pro potlačení demonstrací.

Odpovězeno: 25. 09. | 13:28Autor: Tomáš

Otázka: Pomáhají nějak Barmské opozici Češi?

Thura: Ano, například Václav Havel Barmě hodně pomáhá. A nyní by Česko mělo jednat v Evropské unii a postavit se nějak k současným protestům. Na Valném shromáždění OSN příští týden by Česko taky mohlo vystoupit. A taky Slovensko může hodně pomoci, protože zasedá v Radě bezpečnosti OSN.

Odpovězeno: 25. 09. | 13:32Autor: Robert

Otázka: Dobrý den, nejsem si jist, jestli se nepletu, ale mám za to, že junta již do mnichů v roce 1988 střílela, konkrétně v Mandalayi. Nemáte obavy, že současné protesty můžou skončit stejným krveprolitím?

Thura: Obávám se toho a je to možné. Je jasné, že junta by chtěla demonstrace potlačit a že je připravena využít všechny možnosti. Mohou třeba vyhlásit stanné právo a překvapuje mně, že to ještě neudělali. Ale na druhou stranu jsou sledováni celým světem a ví, že krveprolití by bylo odsouzeno. Myslím, že pořád přemýšlejí co udělat a dnes nebo zítra se rozhodne, jestli demonstrace potlačí nebo budou jednat.

Odpovězeno: 25. 09. | 13:33Autor: Zdenek

Otázka: Dobrý den, znají obyčejní Barmánci Su Ti?

Thura: Samozřejmě, všichni ji znají.

Odpovězeno: 25. 09. | 13:37Autor: Pavel Duba

Otázka: Dobrý den.
můžete odpovědět, jaký může mít dopad odepření možností Dány pro prominenty režimu na zhroucení režimu ? Skutečně může být společenský a etický dopad nemožnosti obdarovat mnicha natolik silný, aby pomohl svrhnout vojenský režim ? V minulosti režim v této situaci proti mnichům zakročil.

Thura: Odmítnutí almužen má velký dopad, v naší tradici je to opravdu nejsilnější možná reakce na špatnou vládu. Rodiny, od kterých mniši odmítnou převzít dary, se stydí a bojí se, že to ovlivní i jejich příští život. V křesťanství by se dalo říct, že tito lidé půjdou do pekla.

Odpovězeno: 25. 09. | 13:41Autor: Katka

Otázka: Zvážime-li hrozbu vojenského, násilného zásahu proti demonstrantům, nemělo by být na stráži mezinárodní společenství? Zajímají se mezinárodní organizace a instituce o současnou situaci v Barmě? Mohou či měly by pomoci v případě opravdu násilného zákroku? Díky, snad je moje obava zbytečná.

Thura: Věřím, že pokud dojde ke krveprolití, Rada bezpečnosti se bude snažit zasáhnout, možná i vysláním mírových jednotek, jako v případě Východního Timoru. I když je těžké říci, jak se v té situaci zachová Čína, která je členem Rady. Zatím byla proti zásahu v Barmě, ale zároveň myslím, že nechce, aby v Barmě došlo k násilí, zvlášť teď před Olympijskými hrami v Číně.

Odpovězeno: 25. 09. | 13:45Autor: pan

Otázka: je pravda, že pro Barmánce jsou mniši svatí? že by nedovolili, aby na ně junta zaútočila?

Thura: Mniši jsou opravdu vážení a mají sympatie obyvatel. Junta váhá, jestli si na ně může dovolit útočit, protože lidé by pak projevili vztek.

Odpovězeno: 25. 09. | 13:47Autor: obcan

Otázka: existuje realna sance na zmenu rezimu v Barme? Jak by se dala vyjadrit vetsinova nalada demonstrujicich? O jakou zmenu jim jde a jak je vniman pojem demokracie v Barme? Mam pocit, ze situace dochazi do urciteho bodu varu, kdy se uz musi neco stat..preji hodne stesti a co nejmene utrpeni pro Vasi zem

Thura: Lidé opravdu demonstrují za demokracii a lidská práva, chtějí žít v otevřené společnosti, v níž mohou normálně svobodně žít. Chtějí mít svobodu projevu, tisku, svá práva, která nebude pořád někdo porušovat.

Odpovězeno: 25. 09. | 13:49Autor: Jakub

Otázka: Jak se vám líbí v Praze? Co vás tady zatím nejvíce překvapilo?

Thura: Byl jsem se podívat na Kokoříně a viděl jsem tam různé tajné chodby a to se mi moc líbilo. Dřív jsem něco takového viděl jenom ve filmu.

Odpovězeno: 25. 09. | 13:52Autor: Dorje

Otázka: Dobrý den, jste také buddhista? A pokud ano, byl jste i vy v klášteře? Někde jsem slyšel, že to v Barmě absolvuje každý muž. Můžete se podělit o své zážitky?

Thura: Už třikrát v životě jsem strávil asi 9 dnů v klášteře, s oholenou hlavou a v rouchu. Jako mnich musíte dbát mnoha pravidel - často se stane, že některé nevědomky porušíte, protože jich jsou miliony. Takže nejlepší je v klášteře prostě meditovat, ať už v sedě nebo při chůzi. Po několika dnech jsem se opravdu zklidnil a začal jsem kontrolovat své pocity. Bylo to pro mě velmi klidné období.

Odpovězeno: 25. 09. | 13:56Autor: Lukáš Prchlík

Otázka: Hodně se mluví o mniších. Do jaké míry se do současných protestů zapojují obyčejní obyvatelé Barmy?

Thura: Pro média je hodně zajímavé, že se zapojili mniši, takže mluví především o nich. Ale ve skutečnosti se demonstrací účastní dohromady asi 100 000 mnichů, ale dalších, obyčejných lidí je asi 500 000 lidí. Ovšem to, že demonstruje 100 000 mnichů je hodně významné i proto, že celkem jich je v Barmě asi půl milionu.

Odpovězeno: 25. 09. | 13:59Autor: Voborník

Otázka: Prosím Vás-není mi jasné,jak se Vaše země vlastně doopravdy jmenuje?Myslel jsem,že Barma.Ale včera jsem někde zaslechl,že správně je Myanmar.Děkuji za vysvětlení.Zdraví Voborník

Thura: To je kontroverzní otázka. Oficiální jméno naší země podle OSN je Myanmar. Ale hodně západních zemí, včetně USA, zůstávají u názvu Barma, a to je i název, který používá barmská opozice. Junta změnila název země na Myanmar, aniž by na to uspořádála referendum, a proto tohle jméno neuznáváme.

Odpovězeno: 25. 09. | 14:04Autor: pjotr

Otázka: co to je za lidi, ty z té junty? zvrhlí intelektuálové, mafiáni, nebo tupci z armády? díky a držím palce

Thura: Jsou to spíš nevzdělanci a sobci... My Barmánci většinou poměřujeme vzdělání s morálkou. A nejvyšší generálové sice dokončili alespoň částečně vzdělání na vojenských školách, ale chovají se hodně špatně.

Odpovězeno: 25. 09. | 14:05Autor: jana

Otázka: jak vám můžu pomoct?

Thura: Ne přímo mě, ale mojí zemi. Tím, že budete o situaci v Barmě říkat svým přátelům a dalším lidem.

Odpovězeno: 25. 09. | 14:08Autor: kaplan

Otázka: co děláte pro uvolnění v tak fašistickém státě? Čím se mladí odreagovávají?

Thura: Chodíme do čajoven a tam trávíme hodiny posloucháním písniček a pitím čaje, není to tak drahé. Nebo se sejdeme u někoho doma a hrajeme na kytaru. Taky je populární číst různé časopisy nebo chodit do kina. Ale kin mimo Rangún není moc.

Odpovězeno: 25. 09. | 14:11Autor: Jan Líska

Otázka: Neustále se spekuluje o tom, zda a jakým způsobem zakročí vojenská junta proti demonstrantům. V minulosti zakročila vždy velmi krvavě. Jak pravděpodné je podle Vašeho názoru opakování scénaře z roku 1988, kdy junta zabila na tři tisíce lidí? děkuji za odpověď. JL

Thura: Myslím, že ten dnešní scénář bude jiný než v roce 1988. Tehdy se média o situaci nezajímala a v Rangúnu nebyli novináři, takže junta zasáhla brutálně. Ale teď světová média o Barmě píší, takže pro juntu by bylo těžší demonstrace rozstřílet, bylo by to víc vidět.

Odpovězeno: 25. 09. | 14:15Autor: Igor

Otázka: Dobrý den, barmská opozice bude zajisté potřebovat silnou mezinárodní podporu. Jak se k případné změně režimu staví okolní státy? Je něco, co pro Barmu může udělat Evropa a konkrétně Česká Republika?

Thura: Evropská unie by určitě měla dělat nátlak na vojenskou juntu, aby s demonstranty jednala o nějakém kompromisu. To by na juntu určitě mělo vliv. EU by taky měla jednat s Čínou, která barmský režim obvykle podporuje, aby nedovolila v Barmě násilí.

Náš čas vypršel, děkuju moc za vaše otázky, nedoufal jsem, že by se tolik lidí tady v Česku mohlo zajímat o moji zemi. Jsem moc rád, že jsem vám mohl odpovědět.

 

Právě se děje

Další zprávy