Karzáí zve Taliban k jednacímu stolu. Stále marně

lem, Reuters
9. 9. 2007 14:04
Afghánského prezidenta vyhnala střelba ze stadionu

Kábul - Napětí v Afghánistánu pokračuje. Výzvy prezidenta Hamída Karzáího k dialogu s příznivci Talibanu nepomáhají.

Kvůli střelbě dnes musel afghánský prezident přerušit slavnostní projev u příležitosti šestého výročí zabití protitalibanského vůdce Ahmada Šáha Masúda a narychlo opustit kábulský stadion.

Ochranka uklidňovala přítomné, že policie pouze palbou do vzduchu rozháněla nespokojence, kteří se nemohli dostat dovnitř. 

Skutečnost, že sám Karzáí již přežil několik pokusů o atentát a za první čtyři měsíce tohoto roku bylo v zemi provedeno více než sto sebevražedných útoků, přítomným přesto nahnala strach.

Na stadionu nedaleko prezidentského paláce bylo v té době asi 25 tisíc osob včetně členů vlády a zahraničních diplomatů.

"S Talibanem nevedeme žádné oficiální jednání. Nemáme adresu, nevíme s kým jednat," prohlásil na následné tiskové konferenci Karzáí.

"Přál bych si, aby konečně někdo přišel s telefonním číslem, s adresou, či jménem vůdce, se kterým bychom mohli začít jednat," dodal. "Pokud bych věděl, kam vyslat vyjednavače, udělal bych to."

Během posledního roku a půl v zemi zemřelo více než sedm tisíc osob. Jde o nejhorší vlnu násilí od dob svržení Talibanu v roce 2001.

 

Právě se děje

Další zprávy