Čínský blogger skončil v blázinci. Za kritiku režimu

bh
24. 8. 2007 15:10
Peking zastrašuje internetové disidenty
Foto: Aktuálně.cz

Peking - Čínští disidenti komunistický režim stále častěji kritizují prostřednictvím svých blogů na internetu. Musí ale čelit zastrašování. Dokazuje to i případ Che Wej-chua, kterého úřady proti jeho vůli drží na psychiatrii.

O případu informovala nevládní organizace Reportéři bez hranic.

Che patřil mezi přední čínské bloggery a přispíval na internetový server boxun.us, který sbírá neoficiální zprávy z Číny. Kromě toho také v čínštině provozoval své stránky, na nichž upozorňoval na nešvary režimu.

Che dostal předvolání k výslechu poté, co v červenci na svém blogu kritizoval zvýšení cen vepřového a předpověděl komunistické straně kvůli zkorumpovanosti brzký pád. Ještě předtím však policie prohledala jeho byt ve městě Cheng-jang v provincii Chu-nan a odnesla si s sebou Cheův notebook.

Čínský disident skončil na psychiatrii bez jakéhokoliv soudního řízení. "Je na psychiatrii, dostal se tam tento měsíc," řekla novinářům z Rádia svobodná Asie Cheova matka.

Není to ostatně poprvé, co bloggerovi úřady vyhrožovaly. Na psychiatrii byl zavřen již v roce 2004, loni v létě ho zase srazil motocykl.

Čtěte také: Ruská novinářka propuštěna z psychiatrické léčebny

Internet je na mnoha místech veřejně dostupný. Kritiku ale režim cenzuruje i na síti.
Internet je na mnoha místech veřejně dostupný. Kritiku ale režim cenzuruje i na síti. | Foto: Reuters

Internet je cenzurován

Internet zůstává jediným médiem, kde se Číňané mohou dozvědět neoficiální informace o režimu. Pokud se ovšem na zpravodajské servery dostanou. Cenzura internetu a filtrace e-mailů je totiž poměrně běžnou praxí.

O porušování lidských práv by měla v pondělí v Pekingu mluvit s čínskými představiteli také německá kancléřka Angela Merkelová. 

 

Právě se děje

Další zprávy