Nejšpinavější město světa? Z nebe padá nikl

Roman Staněk
21. 7. 2007 0:00
V Norilsku začali těžit vzduch. Obsahuje drahé kovy

Norilsk byl založen v roce 1935 za polárním kruhem jako gulag. Teď se v něm vyrábí pětina niklu a polovina palladia na světě
Norilsk byl založen v roce 1935 za polárním kruhem jako gulag. Teď se v něm vyrábí pětina niklu a polovina palladia na světě | Foto: Aktuálně.cz

Norilsk - Kdysi to býval gulag. Teď je to město s nejznečištěnějším ovzduším na světě. V sibiřském Norilsku jej musí dýchat více než 200 tisíc lidí.

Město je obklopeno mrtvými stromy, kam až oko dohlédne. Ty byly otráveny kyselými dešti, píše deník New York Times.

Jenže pro Vladimíra Stratjeva je tento norilský dým, jenž nepříjemně štípe do očí, doslova požehnáním. Vladimír totiž těží vzduch, respektive to, co v něm tady v Norilsku poletuje.

Ve městě se vyrábí pětina veškerého niklu na celém světě. Do ovzduší unikne 1,9 milionu tun sulfur dioxinu, což je více, než vyprodukuje celá Francie. Kromě toho se ve vzduchu "ztratí" až 10 800 tun těžkých kovů ročně.

 

Miniseriál:

Připravili jsme pro vás několik příběhů z asijské části Ruska - Sibiře a Dálného Východu v miniseriálu "Sibiř - bohatá a krutá"

Foto: Reuters

Díl 1.: Sibiřské mládě mamuta nadchlo vědce 

Mládě mamuta objevené ve zmrzlé půdě na severozápadě Sibiře je podle vědců zatím nejzachovalejším kusem vyhynulého savce

 

Prší nikl a platina

Posledních 50 let mraky plné těchto kovů zahalují město. Místo prachu však padá nikl, měď a kobalt. A právě to je pro Vladímíra zlatý důl.

Když na jaře roztaje sníh, voda stéká do mělkých nádrží. Na jejich dně se nikl a další kovy usazují. Vladimír je šéfem týmu, který je za pomocí buldozerů a rypadel "těží".

Deset nejšpinavějších míst světa

  • 1. Černobyl, Ukrajina
  • 2. Džeržinsk, Rusko
  • 3. Haina, Domin. rep.
  • 4. Kabwe, Zambie
  • 5. La Oroya, Peru
  • 6. Lin-fen, Čína
  • 7. Maiuu Suu, Kyrgyzstán
  • 8. Norilsk, Rusko
  • 9. Ranipet, Indie
  • 10. Dalněgorsk, Rusko

Zdroj: Blackshmith Institut USA - data pro rok 2006 

Usazeniny se pak dopravují do továrny, kde jsou smíchány s rudou. Ze směsi je pak získáván čistý nikl a další kovy, včetně platiny nebo Palladia. Právě palladium paradoxně slouží k výrobě části katalyzátorů do aut.

Cena niklu se na londýnské burze pohybuje kolem 40 000 dolarů (přes 800 000 korun) za tunu. Za rok lze "těžbou" kovů ze vzduchu vydělat ročně až 30 milionu dolarů.

Nejznečištěnější město

Podle amerického Blacksmith institutu patří Norilsk mezi deset nejznečištěnějších měst na světě. A do roku 2015 se to zřejmě nezmění. Pak by však podle plánu měla místní továrna dosáhnout ruských ekologických standardů.

V jedné továrně prý metaři zametli parkoviště a poté odnesli prach prodat zpět do továrny. Po městě kolují také historky, že lidé, místo aby vraceli lahve od piva do obchodu, nechávali je naplnit dešťovou vodou, tu poté vyvařili a usazeniny poté prodávali do továrny. Továrna to však popírá.

Kolem města je doslova mrtvý pás. Nečistoty dokázaly zlikvidovat už téměř půl milionu hektarů lesa. Netrpí však jen příroda, podle norské organizace AMAP místní obyvatelé trpí mnoha nemocemi.

Lidé trpí alergiemi, poškozením kůže, kterému se říká "niklový ekzém", ale také rakovinou plic. Průměrný věk dělníků v místních továrnách je podle Blacksmith institutu o deset let nižší než jinde v Rusku.

Zdroj: New York Times, Reuters, BBC, Blackshmith Institute

 

Právě se děje

Další zprávy