Další silné otřesy v Japonsku. Elektrárna odstavena

rst, Reuters
16. 7. 2007 19:50
Z jaderné elektrárny unikl litr radioaktivní vody
Požár v jaderné elektrárně
Požár v jaderné elektrárně | Foto: Reuters

Tokio - Další zemětřesení o síle 6,8 Richterovy škály zasáhlo dnes odpoledne našeho času Japonsko. První, dopolední zemětřesení si na severozápadě Japonska vyžádalo nejméně 8 mrtvých a 900 zraněných.

O druhém zemětřesení zatím není dostatek informací. Agentura Reuters uvádí, že epicentrum mělo v Japonském moři. Je proto možné, že bude opět vydáno varování před vlnou tsunami.

Jaderná elektrárna odstavena

Blog Josefa Tučka
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podle japonské Meteorologické agentury dosáhly dopolední otřesy v provincii Niigata 6,8 stupňů Richterovy škály. Informovala o tom agentura Reuters.

Po zemětřesení vypukl požár v elektrickém rozvodném zařízení jaderné elektrárny Kašivazaki Kariva umístěné 250 kilometrů severně od Tokia, uvádí japonská televize Asahi. Podle agentury Reuters jde o vůbec největší jadernou elektrárnu na světě.

Všechny tři hlavní reaktory elektrárny byly odstaveny. Z elektrárny také podle posledních informací do moře uniklo asi 1,5 litru vody obsahující radioaktivní látky z reaktoru.

Podle vyjádření firmy takovéto množství kontaminované vody nezanechá na životním prostředí žádné škody. Vedení elektrárny se nevyjádřilo, kdy odstavené reaktory opět uvedou do provozu.

"Máme dostatečné zásoby elektrické energie až do neděle. Situaci budeme detailně zkoumat, než reaktory opět uvedeme do provozu," uvedli zástupci firmy.  

Nejde elektřina, neteče voda

Epicentrum prvního zemětřesení leží asi 10 kilometrů pod mořským dnem, zhruba 60 kilometrů od pobřeží. Úřady proto vydaly varování před možnou vlnou tsunami, která by mohla dosáhnout výšky až 50 m. Varování ale bylo později zrušeno, velké vlny se nedostavily.

Při zemětřesení zahynuly dvě osmdesátileté ženy, když se na ně zřítily jejich domy. Japonská veřejnoprávní televize NHK informovala o dalších dvou zemřelých, o nich však zatím nejsou známy žádné detaily.

Podle televize NHK je pod troskami zničených domů pohřbeno nejméně dvanáct lidí, jeden vyproštěný je v kritickém stavu. Dalších více než čtyři sta lidí je zraněno.

"Je to opravdu drsné," řekl agentuře Reuters po telefonu policista Masao Honma z Kašivazaki, které se nachází poblíž epicentra. "Lidé se schovávali pod stoly, někteří okamžitě vyběhli na ulici," přiblížil okamžiky těsně po otřesech.

Úřady rychle zřídily na sto evakuačních center. S odklízením trosek pomáhá armáda a speciální záchranné týmy.

Domy se otřásly až ve 250 kilometrů vzdáleném Tokiu.

Požár v jaderné elektrárně
Požár v jaderné elektrárně | Foto: Reuters

Kvůli přerušení dodávek elektrické energie nefungují také některá vlaková spojení mezi hlavními městy, televizní záběry ukázaly také jeden vykolejený vlak. Uzavřeny jsou také některé hlavní silniční tahy.

Podle televize NHK je 37 tisíc domácností bez dodávek vody. Kdy se podaří dodávky obnovit, zatím není jasné.

Provincii Niigata zasáhlo silné zemětřesení už v roce 2004. To mělo sílu 6,8 Richterovy škály a zahynulo při něm 65 lidí a dalších více než 3000 bylo zraněno.

 

Právě se děje

Další zprávy