Radikální duchovní z Červené mešity zabit

Red Zah, ČTK
10. 7. 2007 18:50
V boji o Červenou mešitu už zemřelo 58 lidí
Radikální duchovní Abdul Rašid Ghází (na měsíc starém archivním snímku) byl dnes zabit při operaci pákistánských jednotek.
Radikální duchovní Abdul Rašid Ghází (na měsíc starém archivním snímku) byl dnes zabit při operaci pákistánských jednotek. | Foto: Reuters

Islámábád - Vůdce radikálů a islámských studentů Abdur Rašíd Ghazí byl dnes odpoledne zabit při bojích o Červenou mešitu v pákistánském hlavním městě Islámábád, uvádí agentura Reuters.

Není však jasné jak Ghází zemřel. Podle agentury Reuters Ghazí padl se svými společníky poté, co nereagoval na závěrečnou výzvu pákistánských vojáků, aby se vzdal. Před několika dny policie zatkla Gházího bratra, když se pokoušel uniknout z mešity v ženských šatech.

Pákistánská armáda už podle místních úřadů budovu obsadila a teď likviduje poslední ohniska odporu.

Armáda označila ranní operaci za poslední snahu o očištění Červené mešity od radikálních fanatiků. Boje trvaly několik hodin a podle oficiálních informacích při nich zemřelo nejméně 50 extrémistů a 8 elitních vojáků.

Velení nemá zatím informace o civilních obětech. Tvrzení není možné ověřit, protože novináři mají do pákistánských nemocnic zakázaný přístup.

Poslední informace říkají, že vojáci mají pod kontrolou už tři čtvrtiny budovy s tím, že vůdce radikálů Abdur Rašíd Ghazí je se svými stoupenci zabarikádovaný ve sklepě. Jako rukojmí tam údajně drží ženy a děti. Skupině asi dvaceti dětí se z náboženské školy, která k mešitě patří, podařilo při útoku uprchnout.

V dívčí náboženské škole, k níž vojáci z mešity postupovali, vypukl požár. Boje se stupňují ve škole a knihovně, jež je rovněž v objektu.

Vojáci podle agentur narazili na tuhý odpor a jejich protivníci usilovně bojují s pomocí raket, granátů a samopalů. Přepadová komanda, která do areálu vnikla ze tří stran, radikálové odstřelovali z minaretů.

Letecký pohled na Červenou mešitu v Islámábádu při útoku pákistánských jednotek
Letecký pohled na Červenou mešitu v Islámábádu při útoku pákistánských jednotek | Foto: Reuters

Vyjednávání bylo neúspěšné

Armáda zasahuje v Červené mešitě v pákistánském Islamabádu
Armáda zasahuje v Červené mešitě v pákistánském Islamabádu | Foto: Reuters

Vojsko vytlačilo novináře do velké vzdálenosti od mešity, v jejíž blízkosti stojí asi 40 sanitních vozů. Za bariérami, které armáda vytvořila ve vzdálenosti několika set metrů, se tísní rodiče dětí, které jsou uvnitř.

Armáda mešitu obléhá týden. Vláda se dosud snažila vyhnout krveprolití, ale k dnešnímu útoku se odhodlala po neúspěšném pondělním vyjednávání. Krátce po odchodu vyjednávačů se v blízkosti mešity ozvala střelba a silné exploze.

Vládní delegaci vedl bývalý premiér Čaudhrí Šudžát Husajn a bylo v ní také několik vysokých muslimských duchovních. Pomocí tlampačů a telefonů hovořili s vůdcem radikálů Abdur Rašídem Ghazím, který se se svými stoupenci v mešitě zabarikádoval a týden tam drží až 150 žen a dětí jako rukojmí.

Delegace se po devíti hodinách vrátila s nepořízenou. "Nabídli jsme mu hodně, ale on není připraven přistoupit na naše podmínky a dohodnout se na dalším postupu," řekl zklamaný Husajn novinářům. Sešel se pak prý s prezidentem Parvízem Mušarafem a dnes ráno se údajně k mešitě vrátil.

"V mešitě jsou hledaní teroristé"

Vláda žádá, aby se Ghazí a jeho lidé, mezi nimiž jsou i hledaní radikálové, vzdali bez podmínek. Ghazí na to nepřistoupil. On i jeho lidé prý raději zemřou jako mučedníci a doufají, že jejich smrt rozpoutá islámskou revoluci. Po neúspěšných pondělních rozhovorech sdělil telefonicky jedné televizní stanici, že vyjednávači nejsou upřímní a že chtějí krveprolití.

Podle prohlášení vlády jsou za zdmi mešity teroristé stíhaní pro útoky v Pákistánu i v zahraničí.

Mluvčí mešity tvrdí, že při vojenských pokusech zlomit odpor obránců mešity už byly v mešitě i v sousedící islámské škole zabity stovky mužů a žen. Do dnešního dne bylo potvrzeno 24 obětí předchozích bojů.

Obléhání mešity začalo poté, co příznivci Abdula Rašída Gázího unesli sedm čínských masérek, které obvinili z prostituce. Číňané jsou terčem i dál.

Foto: Reuters

V Péšáváru maskovaní islamisté zastřelili tři zaměstnance malé továrny na výrobu rikš. Čtvrtého zranili. Úřady věří, že útok souvisí s událostmi kolem Červené mešity.

Její obléhání navíc vyvolalo protivládní protesty v kmenové oblasti Badžur  na severozápadě země. Na dvacet tisíc členů místních kmenů včetně několika stovek maskovaných radikálů tu vyšlo do ulic s puškami v rukou.

Mnozí skandovali: "Smrt Mušarafovi!" a "Smrt Americe!".

Jejich shromáždění vedl maulána Fakír Muhammad, duchovní, po kterém pátrají pákistánské úřady, protože je údajně blízkým spojencem druhého nejvýše postaveného muže teroristické sítě Al-Káida Ajmána Zavahrího.

 

Právě se děje

Další zprávy