Sníh zastavil pomoc obětem zemětřesení

Red Zah, Reuters, ČTK
2. 1. 2006 7:57
Muzaffarábád - Letecká pomoc obětem zemětřesení v Pákistánu byla kvůli silnému sněžení a dešti přerušena. Meteorologové varují: "Do soboty se situace nezmění!"
Foto: Aktuálně.cz

Dvoudenní sněžení a vytrvalé deště již zničily řadu stanů a způsobily velké sesuvy půdy v nejpostiženějších oblastech pákistánského Kašmíru. Podle mluvčího pákistánské armády Farúka Násira nejsou zatím hlášeny žádné oběti na životech. Přesto meteorologové předpokládají, že podobné počasí potrvá až do soboty.

Pondělí se stalo teprve třetím dnem od ničivého zemětřesení, kdy byla přerušena letecká pomoc postiženým oblastem.

Miliony bez střechy nad hlavou

V pákistánské části Kašmíru stále žijí miliony lidí v provizorních přístřeších po loňském ničivém zemětřesení. To udeřilo 8. října a vyžádalo si odhadem 87 000 obětí. O střechu nad hlavou přišlo více než 3,5 milionu lidí.

Připomeňte si říjnové zemětřesení v naší INTERAKTIVNÍ GRAFICE

Humanitární pracovníci i pákistánská armáda s pomocí vrtulníků, po silnicích i horských stezkách dopravují stany, oblečení, potraviny a další nezbytnosti obětem zemětřesení.

OSN odhaduje, že více než tři měsíce po zemětřesení nadále žije 2,5 milionu lidí ve stanech do nadmořské výšky 1500 metrů a odhadem 350 000 až 400 000 přežívá ve vyšších nadmořských výškách, aniž by měli odpovídající přístřeší.

PŘEČTĚTE SI: Spásou obětí zemětřesení budou horolezci

Právě sněžení a déšť působí největší problémy. Vrtulníky i nákladní automobily budou mít jen malou šanci dostat se k nim.

Budeme pokračovat navzdory počasí

V Muzaffarábádu, městě ležícím blízko epicentra zemětřesení, které dosáhlo síly 7,6 stupně Richterovy škály, tvrdí záchranáři, že budou pokračovat ve své práci navzdory počasí.

"Jsme připraveni čelit sněžení i dešti, budeme létat s vrtulníky dál a pokračovat v humanitární operaci i navzdory zimě," říká mluvčí pákistánské armády Farúk Násir. Vojenští inženýři se podle jeho slov postarají o to, aby silnice zůstaly průjezdné.

 

Právě se děje

Další zprávy