Kavkaz: Stabilizace nestabilizovatelného

Roman Staněk
31. 12. 2005 8:03
Praha - Přesně před 11 lety vstoupily ruské jednotky do hlavního města Čečenska Grozného. Nesetkaly se s žádným odporem. Postupovaly směrem k prezidentskému paláci. Hnaly se však do perfektně nastražené pasti.

Jakmile Rusové dorazili poslední prosincový den ke strategickým bodům v centru města, rozpoutali Čečenci hotové peklo. Odnesla to celá 131. Majkopská brigáda a další nepřipravené ruské jednotky.

Tímto incidentem se definitivně rozhořela první z několika rusko-čečenských válek. Rusové postupně začali mít převahu, kterou si získali hlavně kobercovým bombardováním Grozného, moderního města, které za několik let kompletně srovnali se zemí.

Čečensko: Bude "Jednotné Rusko"?

Jaký byl rok 2005 v Čečensku? Poslední válka oficiálně skončila a Rusové zavádějí na severním Kavkaze nový pořádek. Na počátku března zabili nejvýznamnější postavu čečenského odporu, bývalého prezidenta Aslana Maschadova. Za informaci k jeho dopadení zaplatili 10 milionů dolarů. Jeho nástupcem se stal Abdul Chalim Sajdullajev. Ten v březnu slíbil, že Čečenci již nebudou útočit na civilisty.

V listopadu se ve zničeném Čečensku konaly první parlamentní volby. Moskva vsadila na klan okolo současného čečenského vicepremiéra Ramzana Kadyrova a zvolený parlament se stal poslušným nástrojem Kremlu. Pro prokremelskou stranu Jednotné Rusko podle oficiálních výsledků hlasovalo přes 60 procent voličů, další strany skončily daleko vzadu.

Moskva dosáhla svého - ČTĚTE ZDE

Vlastní parlament nemělo Čečensko téměř deset let. Při jeho prvním zasedání čečenský prezident Alu Alchanov prohlásil, že práce v jeho orgánech se mají účastnit zástupci všech národností žijících na území Čečenska. Nový dvoukomorový parlament má podle něj začít těsně spolupracovat s oběma komorami zákonodárného sboru Ruské federace.

Gruzie: Tak kde je ta změna?

Chudá Gruzie se potýká nejen s problematickými oblastmi Adžárií, Abcházií a Osetií, ale také s korupcí a zhoršující se infrastrukturou. Mnoho obyvatel je zklamáno skutečností, že situace se po dvou letech od tzv. "růžové revoluce," kdy se stal prezidentem prozápadní Michail Saakašvili, lepší jen pomalu.

Gruzie slavila druhé výročí "růžové revoluce" - ČTĚTE ZDE 

O Gruzii se však letos mluvilo hlavně kvůli incidentu z 10. května, kdy americký prezident George Bush během návštěvy Gruzie pronášel projev k tisícům lidí shromážděným na hlavním náměstí v metropoli Tbilisi. Krátce poté co začal mluvit, hodil Vladimír Arutjunjan do davu ruční granát, který dopadl 30 metrů od pódia, kde stáli oba nejvyšší představitelé USA a Gruzie. Granát nevybuchl jen díky technické závadě.

Ázerbájdžán: Barevný pokus selhal

V Ázerbajdžánu se letos konaly volby. Vládnoucí garnitura měla strach, že by se vlna takzvaných "barevných" revolucí mohla rozšířit i k nim.

Přes 20 000 stoupenců opozice skutečně vyšlo do ulic poté, co se dověděli, že ve volbách podle očekávání zvítězila strana prezidenta Ilchama Alijeva Nový Ázerbájdžán. Byli však rozehnáni vodními děly a obušky.

O situaci po volbách ČTĚTE ZDE

Země s velkými zásobami nerostných surovin byla letos 101. ze 177 států na indexu lidského rozvoje OSN, který hodnotí kvalitu života v jednotlivých zemích. Figurovala hned za palestinskými územími a před svými sousedy Arménií a Gruzií. EU si také podle vysokého představitele pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Javiera Solany přeje užší regionální spolupráci mezi Arménií, Ázerbájdžánem a Gruzií.

Arménie: Rockeři popularizují genocidu

To Arménie řeší stále dva problémy.

Náhorní Karabach a uznání arménské genocidy z roku 1915 Tureckem. V Náhorním Karabachu, enklávě ovládané Armény, avšak ležící na území Ázerbajdžánu se v červnu za hojné účasti voličů konaly parlamentní volby.

Otázka arménské genocidy letos vyvstala více než v jiných letech. V dubnu tomu bylo 90 let, kdy osmanská vláda zatkla přes 2300 významných arménských osobností. Toto datum považují Arméni za počátek genocidy. Turecko odmítá tehdejší události, které si vyžádaly na 1,5 milionu obětí, za genocidu označit a tvrdí, že šlo o represe v kontextu občanské války.

Populární kapela System Of A Down zorganizovala na 90. výročí masakru Arménu 24. dubna 2005 v Los Angeles koncert Souls (Duše).
Populární kapela System Of A Down zorganizovala na 90. výročí masakru Arménu 24. dubna 2005 v Los Angeles koncert Souls (Duše). | Foto: System Of A Down

Arméni se snaží o problému genocidy ve světě mluvit, pořádají konference, žádají o vyjádření odborníky a historiky. Zajímavostí je, že daleko větší zásluhu na tom, že se o arménském masakru mluví i mimo odborné kruhy, nemají konference odborníků, nýbrž populární americko-arménská rocková skupina System Of A Down.

MTV: Alternativní kapelou roku 2005 se stali System Of A Down - ČTĚTE ZDE#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy