Demokracie selhala, tvrdí vojáci v Bangladéši

Roman Staněk
2. 4. 2007 17:22
Jedna z nejchudších zemí světa hledá nový model vlády
Země  nemůže být dále vedena volenými zástupci, tvrdí bangladéšská armáda
Země nemůže být dále vedena volenými zástupci, tvrdí bangladéšská armáda | Foto: Reuters

Dháka - Demokracie vede jen ke korupci, porušování lidských práv, nespravedlnosti a kriminalitě. Tvrdí to vůdce bangladéšské armády, která nyní zkoušenou zemi ovládá.

Podle něj jedna z nejchudších zemí světa nemůže být dále vedena "volenými zástupci".

Od doby, kdy je v zemi vyhlášen stav pohotovosti a stát vede dočasná vláda nastolená armádou, byly zatčeny a obviněny z korupce desítky nejvyšších politiků a jejich společníků.

"Nechceme se vrátit zpět k demokracii pomocí voleb, kde korupce prostupuje vše, vláda trpí nestálostí, lidé porušováním jejich práv a politická kriminalita ohrožuje fungování celého státu," uvedl generál Moeen U Ahmed.

Generál na tiskové konferenci v Dháce zatím neuvedl, jaký systém demokracii nahradí, oznámil však, že se při něm "ekonomický potenciál země musí rozvíjet mnohem rychleji".

V Bangladéši se měly konat 22. ledna volby, ale byly odloženy po mnoha týdnech trvajícím násilí mezi přívrženci bývalých premiérek Chálidy Zíjaové a Šejchy Hasíny.

Vládu v současné době vede bývalý šéf centrální banky Fakhruddín Ahmad, který má plnou podporu armády. Ta však zároveň ujišťuje, že nechce v zemi nastolit vládu vojenské junty, jaká je u moci například v sousední Barmě.

 

Právě se děje

Další zprávy