Číňané postaví Maovi muzeum

Zah, ČTK
27. 12. 2005 10:05
Peking - Čínská vláda se chystá vybudovat muzeum zakladatele komunistického státu Mao Ce-tunga v jeho rodné vesnici.

Budova za 290 milionů jüanů (necelých 880 milionů korun), ve které budou vystaveny Maovy osobní předměty, má být dokončena přesně za rok, kdy by velký vůdce a tvůrce komunistické Číny oslavil 114. narozeniny.

Muzeum bude stát v jeho rodné vsi Šao-šan v provincii Chu-nan. Již léta jako poutní sídlo slouží jeho rodný dům, který si prohlížejí záplavy turistů, jimž rodáci nabízejí tretky připomínající Maa. Spoluzakladatel Komunistické strany Číny, který je také přezdíván jako velký kormidelník Číny, žil v letech 1893 až 1976.

V roce 100. výročí narození byla odhalena Maova šest metrů vysoká bronzová socha a otevřena knihovna s jeho spisy. Podle agentury Nová Čína chce vláda proměnit Šao-šan v "národní základnu pro vlasteneckou výchovu".

Foto: Aktuálně.cz

V metropoli Pekingu lze již dnes navštívit Maovo mauzoleum. Jeho nabalzamované tělo leží v křišťálovém sarkofágu.

Mao přerostl z idealisty a básníka, jenž ctil čínskou kulturu a nenáviděl mocné, v politického pragmatika a autoritativního diktátora, jenž se stal hlasatelem nelítostného třídního boje. Do národních dějin psaných místními komunisty se ale zapsal jako veliký vůdce, osvoboditel od cizích vlivů a sjednotitel Číny. Vládl po vítězství v občanské válce nad nacionalisty v roce 1949 pomocí kultu osobnosti a politického teroru. Zničil životy milionů lidí. #reklama

 

Právě se děje

Další zprávy