Čína uvězní ty, kdo "vybírají potomky"

Reuters, Red Zah
26. 12. 2005 9:10
Peking V Číně by se mělo opět začít rodit více děvčat. "Vybírání si" chlapečků se bude přísně trestat.
Foto: Aktuálně.cz

Nový čínský zákon zavádí až tříleté tresty vězení pro doktory a další zaměstnance zdravotnických zařízení, kteří rodičům sdělí, jakého potomka očekávají, a napomohou tak umělému přerušení těhotenství.

Novela zákona by měla pomoci vládě v boji s interrupcemi, jejichž jediným cílem je zbavit se dívčích zárodků. Tento trend spustila politika jednoho dítěte, kterou Čína zavedla před více než dvaceti lety. Od té doby se v zemi rodí výrazně více chlapců.

"Umělý výběr pohlaví dětí může ohrozit strukturu naší společnosti a způsobit vážné problémy," uvedla poslankyně čínského parlamentu An Ťien.

Čtyřicet milionů starých mládenců

Podle vládních statistik se nyní v Číně rodí 119 chlapců na 100 dívek, tedy o pětinu více. V roce 2020 by tak v zemi mohlo být na 40 milionů frustrovaných starých mládenců.

Číňané tradičně preferují spíše syny, kteří jsou v představách rodičů nositeli rodinného jména a jsou lépe schopni zajistit je ve stáří. Kvůli politice jednoho dítěte, jejímž cílem bylo zastavit nekontrolovatelný růst populace, se tato tradice zvrhla.

Interrupce mající za cíl výběr pohlaví potomka jsou v Číně zakázané, rozšíření ultrazvuku však vedlo k jejich rozmnožení. "Dodatek zákona teď jasně říká, že každý, kdo se na něčem takovém podílí, bude tvrdě potrestán a může jít až na tři roky do vězení," napsal list China Daily.

Čína chce zvrátit nerovnováhu mezi počtem narozených chlapců a dívek do roku 2010. Už dříve spustila vláda program, podle něhož by rodiče bez synů v zemědělských oblastech dostávali určité sociální dávky. Stát by také měl financovat osvětu, jejímž cílem je přesvědčit rodiče o tom, že "dívky jsou stejně dobré jako chlapci".

 

Právě se děje

Další zprávy