Moře vydalo predátora. Půltunovou oliheň

AP, man
23. 2. 2007 0:00
Wellington - Novozélandští rybáři se vrátili z běžné výpravy s možná největším úlovkem historie. Chytili půltunovou oliheň měřící přes 10 metrů.
Toto má být největší hlavonožec, jakého kdy lidé dostali z oceánu na pevninu.
Toto má být největší hlavonožec, jakého kdy lidé dostali z oceánu na pevninu. | Foto: Reuters

Živočicha nevídaných rozměrů, připomínajícího hrůzostrašné bytosti ničící lodě na starých obrazech a kresbách, objevili poblíž Antarktidy.

Rybáři lovili ledovku patagonskou. Hlavonožec se věnoval stejné činnosti na stejném místě a naneštěstí pro sebe chtěl sežrat ledovku, která se krátce předtím chytila na háček rybářů.

Smrt na palubě

Novozélanďanům trvalo dvě hodiny, než oliheň dostali složitými manévry na palubu. Byla už téměř mrtvá, uhynula později na lodi. Její ostatky zmrazili a převezli na pevninu, kde je prozkoumá a uchová muzeum v metropoli Wellingtonu.

Ostatky půltunové olihně budou vystaveny v muzeu ve Wellingtonu.
Ostatky půltunové olihně budou vystaveny v muzeu ve Wellingtonu. | Foto: Reuters

Vědci jsou nadšeni, protože takový úlovek se ještě nikdy nikde nikomu nepodařil.

"Je to fenomenální, fantastický objev. Kdybyste chtěli v restauraci podávat kroužky z tohoto hlavonožce, byly by velké jako traktorové pneumatiky," řekl novinářům oceánolog Steve O´Shea univerzity v Aucklandu.

Nalezný obr váží kolem 450 kilogramů, odborně se nazývá Mesonychoteuthis hamiltoni. Rybáři jej ulovili na přelomu roku, ale na Nový Zéland se z antarktických vod vrátili až nyní.

Objev oficiálně oznámil ministr rybolovu Jim Anderton.

PŘIPOMEŇTE SI
Autor fotografie: Reuters

"Hlavonožce se podařilo zachovat v původním stavu díky perfektní práci posádky. Umožní to jeho podrobné prozkoumání," sdělil ministr.

Málo známý tvor 

Mesonychoteuthis hamiltoni zůstává jedním z největších tajemství světových oceánů. Není o ní mnoho známo, protože lidé na ni v oceánu málokdy narazí.

Stále se s jistotou neví, jaké délky dospělí jedinci dorůstají (údajně možná až 14 metrů) a jakého věku se dožívají.

Tato oliheň žije v hlubokých vodách a je považována za nemilosrdného predátora. Odchycený gigant má podle novozélandských médií oči veliké jako talíře a mimořádně ostré háky na chapadlech.

 

Právě se děje

Další zprávy